Jasno
12°
Bratislava
Servác
13.5.2024
764. deň na Ukrajine: Podľa Putina Rusko nemá v úmysle napadnúť krajinu NATO
Zdielať na

764. deň na Ukrajine: Podľa Putina Rusko nemá v úmysle napadnúť krajinu NATO

Zdroj: TASR

MOSKVA / Po ruských dronových útokoch na Ukrajinu hlásia škody a zranených v Charkove a v Záporoží. Ukrajinskí farmári pred jarnou sejbou vychádzajú na polia so špeciálne upravenými traktormi, aby najskôr povyťahovali míny. Podľa agentúr Rusko čoraz častejšie mieri na ukrajinské mestá balistickými strelami. Sú rýchlejšie a ťažšie sa zostreľujú. Ruský Vladimir Putin počas prehliadky vojenskej základne vyhlásil, že Rusko nezaútočí na NATO a prípadné dodávky lietadiel F-16 zo Západu na Ukrajinu nezmenia situáciu na bojisku.

Putin vyhlásil, že stíhačky F-16 zničia

Putin v prejave k pilotom ruských vzdušných síl povedal, že aliancia vedená Spojenými štátmi sa od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 rozšírila na východ smerom k Rusku, avšak Moskva nemá v pláne zaútočiť na štáty NATO"Nemáme žiadne agresívne zámery voči týmto štátom," uviedol Putin podľa prepisu vyhlásenia zverejneného vo štvrtok Kremľom. "Myšlienka, že zaútočíme na nejakú inú krajinu - Poľsko, pobaltské krajiny a Česi sa tiež obávajú -, je úplný nezmysel. Sú to len táraniny," povedal ruský prezident.

Kremeľ dlhodobo obviňuje USA z boja proti Rusku finančnou či vojenskou podporou Ukrajiny a tvrdí, že vzťahy s Washingtonom pravdepodobne nikdy neboli horšie. Putin na otázku o stíhačkách F-16, ktoré Západ prisľúbil poslať na Ukrajinu, povedal, že takéto lietadlá situáciu na bojisku nezmenia. "Zničíme lietadlá tak, ako dnes ničíme tanky, obrnené vozidlá a ďalšie techniku vrátane raketometov," povedal Putin a upozornil, že stíhačky F-16 môžu niesť aj jadrové zbrane.

​​"Samozrejme, ak budú použité z letísk v tretích krajinách, stanú sa pre nás legitímnymi cieľmi, nech sa nachádzajú kdekoľvek," uviedol. Podľa stredajšieho vyhlásenia ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu by mali stíhačky F-16 doraziť na Ukrajinu v najbližších mesiacoch.

Šéf ruskej rozviedky Naryškin rokoval v KĽDR o bezpečnostnej spolupráci

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci, uviedla vo štvrtok severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA. Rusko a KĽDR v poslednom období prehlbujú svoje tradičné väzby, pričom obe krajiny čelia aj medzinárodným sankciám. Moskva pre vojnu voči susednej Ukrajine a Pchjongjang pre testovanie jadrových zbraní, pripomína agentúra AFP.
Spojené štáty opakovane uvádzajú, že Pchjongjang Moskvu zásobuje aj zbraňami, ktoré ruská armáda nasadzuje na Ukrajine.

Naryškin, ktorý stojí na čele Služby zahraničnej rozviedky Ruskej federácie (SVR), sa počas svojej návštevy Pchjongjangu, ktorá sa uskutočnila 25. až 27. marca, stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem. Obaja predstavitelia spolu diskutovali o posilnení spolupráce s cieľom "vyrovnať sa so stále množiacimi špionážnymi a sprisahaneckými krokmi nepriateľských síl", uviedla KCNA.

Vlani v septembri sa ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un stretli na spoločnom summite na ruskom Ďalekom východe. Kim vtedy vyhlásil, že väzby na Moskvu sú pre jeho krajinu "prioritou číslo jeden". Južná Kórea začiatkom tohto mesiaca uviedla, že KĽDR od júla 2023 dodala Rusku už približne 7000 kontajnerov zbraní určených na nasadenie do bojov na Ukrajine. KĽDR podľa Washingtonu i ďalších zahraničných expertov výmenou za to očakáva vojenskú pomoc v podobe satelitnej technológie, ako aj modernizáciu svojho vojenského vybavenia pochádzajúceho ešte zo sovietskej éry. 

Ukrajinská armáda v noci zostrelila 26 ruských dronov

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. Ruská armáda počas noci zaútočila na Ukrajinu troma riadenými strelami Ch-22, protiradarovou raketou Ch-31P, protilietadlovou riadenou strelou S-300 a 28 dronmi Šáhid iránskej výroby, napísal Oleščuk v príspevku na platforme Telegram.

Dvadsaťšesť bezpilotných lietadiel "bolo zničených v Odeskej, Charkovskej, Dnepropetrovskej a Záporožskej oblasti," dodal. Ďalšie podrobnosti o raketových úderoch neposkytol. Ukrajinskí predstavitelia hlásili výbuchy v Charkove a Dnipre. Zranenia zatiaľ neboli hlásené, informovala agentúra DPA. V Charkove útok zasiahol a zničil miestnu reštauráciu, povedal tamojší starosta Ihor Terechov.

Od spustenia invázie na Ukrajinu pred viac ako dvoma rokmi podniká Rusko pravidelné nočné útoky na ukrajinské územie. V uplynulých týždňoch ich Moskva v reakcii na ostreľovanie ruských pohraničných regiónov zintenzívnila, pričom cielila na kľúčovú infraštruktúru vrátane elektrárni, píše AFP. Ruské útoky si v stredu vyžiadali tri obete na východe a juhu Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval spojencov, aby urýchlili dodávky stíhačiek a systémov protivzdušnej obrany potrebných na posilnenie obranných spôsobilostí ukrajinskej armády.

Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov, informuje TASR podľa agentúry AFP. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) vo vyhlásení uviedol, že potvrdil informácie, podľa ktorých páchatelia tohto teroristického činu získali významné sumy peňazí a kryptomien z Ukrajiny, pričom tieto prostriedky použili pri príprave trestného činu.

​Výbor takisto oznámil, že zadržal osobu podozrivú z napomáhania financovania útočníkov zodpovedných za piatkový čin. "Ďalší podozrivý, podieľajúci sa na financovaní teroristov, bol identifikovaný a zadržaný," uviedol Sledkom. Súd nariadil väzbu tohto zadržaného. Útok v koncertnej sále vo veľkom nákupnom a zábavnom centre Crocus City na severozápadnom predmestí Moskvy z piatka večera si vyžiadal najmenej 140 obetí na životoch. Viacerí ozbrojení muži spustili paľbu z automatických pušiek do tisícov návštevníkov koncertu a budovu aj podpálili. K zodpovednosti za útok sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS). Západné tajné služby a bezpečnostní experti považujú jej vyhlásenia za dôveryhodné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy