Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Členstvo v Aliancii posilnilo váhu nášho slova vo svete, uviedla prezidentka
Zdielať na

Členstvo v Aliancii posilnilo váhu nášho slova vo svete, uviedla prezidentka

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová, ako hlavná veliteľka ozbrojených síl, si pripomenula piatkové 20. výročie nášho vstupu do Severoatlantickej aliancie. Ceremónia sa odohrala v bratislavskej časti Vajnory v priestoroch miestnej vojenskej posádky, kde je Styčný tím pre integráciu síl NATO.

Prezidentka v príhovore zdôraznila, že vstup Slovenska do NATO a taktiež aj do Európskej únie považuje za náš najdôležitejší míľnik. Doplnila, že bez tohto členstva by naša krajina nebola bezpečná. 

​Styčný tím NATO vo Vajnoroch vznikol za pôsobenia vtedajšieho ministra obrany Martina Glváča zo Smeru. Nejde o bojovú jednotku, ale o vojenských plánovačov. Ich úlohou je koordinovať spoločné pôsobenie našich ozbrojených síl s vojakmi z iných členských krajín Aliancie. Regionálne centrum NATO vo Vajnoroch tvorí niekoľko desiatok vojakov. Zloženie je pol na pol - polovica slovenských a polovica zahraničných vojakov. 

Po slávnostnom nástupe príslušníkov jednotky a príhovore poskytne prezidentka vyjadrenie pre médiá. "Pred dvomi dekádami Slovensko urobilo najdôležitejšie a najlepšie možné rozhodnutie pre svoju bezpečnosť," uviedla vo vyhlásení prezidentka Zuzana Čaputová ešte v stredu počas večere k 20. výročiu vstupu Slovenska do Severoatlantickej aliancie v bratislavskom Primaciálnom paláci.

Pozrite si celý príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej:

Náš vstup ovplyvnila vnútropolitická situácia

Považuje za dôležité, aby Slovensko aj naďalej bolo nielen spojencom na papieri, ale aj skutočným priateľom v praxi. "NATO sme my a vďaka NATO sme dnes v bezpečí. Žiadna iná alternatíva by nás dnes nechránila tak, ako nás chráni Aliancia, kde naozaj platí jeden za všetkých, všetci za jedného," vyhlásila.

Záujem o vstup do NATO deklarovalo ešte bývalé Československo krátko po Nežnej revolúcii. Naši susedia Česi vstúpili v roku 1997, my sme sa počas vlády Vladimíra Mečiara stali slovami vtedajšej šéfky americkej diplomacie Madelaine Albrigtovej "Čiernou dierou Európy". Do NATO sme oficiálne vstúpili až na druhý pokus - 29. marca 2004.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy