Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Putin sa stretol s Kim Čong-unom: Toto je zrejme zámerom jeho návštevy
Zdielať na

Putin sa stretol s Kim Čong-unom: Toto je zrejme zámerom jeho návštevy

VOSTOČNYJ / Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval v stredu na Kozmodróm Vostočnyj. Stretol sa tam s vodcom Severnej Kórey Kim Čong-unom.

Kozmodróm Vostočnyj sa nachádza v Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe, neďaleko čínskych hraníc. Stretnutie potvrdzuje, že obaja lídri majú záujem o spojenectvo, pretože každý z nich stojí proti Spojeným štátom. Keď Kim prišiel limuzínou, ktorú priviezol z Pchjongjangu jeho obrnený vlak, Putin mu podal ruku. Povedal mu, že je "veľmi rád, že ho vidí". Ruské štátne médiá citovali Kima, ktorý sa poďakoval Putinovi za pozvanie do Ruska "napriek tomu, aký je zaneprázdnený". Obaja lídri si podľa ruských štátnych médií majú pozrieť kozmodróm a potom si sadnúť na rozhovory.

​Zámerom stretnutia sú pravdepodobne zbrane

Niekoľko hodín predtým Severná Kórea vypálila dve balistické rakety smerom k Japonskému moru. Spomenuté more je tiež známe ako Japonské more. Analytici predpokladajú, že Severná Kórea (KĽDR) zrejme bude súhlasiť s dodávkami munície a zbraní Rusku, ktoré Moskva využije vo vojne na Ukrajine. Ak sa Kim a Putin dohodnú na posilnení svojej vojenskej spolupráce, aj na spoločných námorných cvičeniach s Čínou, bude to nielen pre Kórejský polostrov bezpečnostná hrozba, píše juhokórejská agentúra Jonhap.

Sverokórejský vodca Kim podporil Rusko v jeho "svätom" boji

Severokórejský vodca Kim Čong-un ponúkol v stredu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi "plnú podporu" pre údajne "svätý boj", ktorý Moskva vedie v záujme ochrany svojich bezpečnostných záujmov. Kim to povedal na summite Ruska a Severnej Kórey, ktorý sa začal na kozmodróme Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe, neďaleko čínskych hraníc. Podľa agentúry AP sa Kimovo vyjadrenie evidentne týka Ruskom vedenej vojny voči Ukrajine.
Kim Čong-un zároveň označil vzťahy Severnej Kórey a Ruska za "prioritu číslo jeden".

Putin a Kim si predtým v rámci stretnutia na kozmodróme spoločne prezreli odpaľovaciu rampu, kde sa oboznámili s procesom montáže ruskej nosnej rakety typu Angara, informovali ruské médiá. Niekoľko hodín predtým Severná Kórea vypálila dve balistické rakety smerom k Japonskému moru. Analytici predpokladajú, že Severná Kórea (KĽDR) zrejme bude súhlasiť s dodávkami munície a zbraní Rusku, ktoré Moskva využije vo vojne na Ukrajine. Ak sa Kim a Putin dohodnú na posilnení svojej vojenskej spolupráce, aj na spoločných námorných cvičeniach s Čínou, bude to predstavovať bezpečnostnú hrozbu, a to nielen pre oblasť Kórejského polostrova, píše juhokórejská agentúra Jonhap.

Rusko by mohlo Severnej Kórei pomôcť v budovaní satelitov, naznačil Putin

Šéf Kremľa Vladimir Putin v stredu naznačil, že Moskva by mohla Severnej Kórei pomôcť pri budovaní satelitov. Urobil tak počas schôdzky so severokórejským vodcom Kim Čong-unom na kozmodróme Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe, informuje TASR podľa agentúr AFP a Jonhap.
"Preto sme sem prišli. Vodca Severnej Kórey preukázal veľký záujem o raketovú technológiu. Pokúšajú sa vyvinúť svoj vlastný vesmírny program," citovali Putina ruské tlačové agentúry. K stretnutiu Kima s Putinom na kozmodróme Vostočnyj došlo niekoľko hodín pred ich stredajším summitom, pripomína Jonhap.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy