Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Mladí Slováci ušli pred ničivou vodou
Zdielať na

Mladí Slováci ušli pred ničivou vodou

Zdroj: REUTERS

Veľká voda vo Francúzsku už zabila pätnásť ľudí

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dnes vyjadril sústrasť pozostalým obetí záplav na juhovýchode Francúzska, pri ktorých prišlo o život 15 ľudí a ďalších 12 je nezvestných.

Sarkozy sa poďakoval záchranárom za pomoc a vyjadril podporu obyvateľov zasiahnutého departementu Van, ktorý musia čeliť tejto "veľmi vážnej prírodnej katastrofe".

Ako informoval hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí Peter Stano, v postihnutej oblasti sa v jednom kempingu nachádzalo 49 študentov školy z Trenčína, ktorým však cestovná kancelária zabezpečila odvoz do bezpečia. "Sú mimo ohrozenia," uviedol Stano.

Povodne najviac zasiahli mesto Draguignan, nachádzajúce sa neďaleko pobrežia Stredozemného mora medzi Marseille a Monakom. Zaznamenali tam osem obetí. Obyvatelia mesta dnes odpratávali nánosy bahna a vody z domov, kancelárií a ulíc, ktoré sú znečistené povodňovým odpadom.

Vyše 1000 ľudí našlo útočisko v školách a iných budovách po tom, čo ich domy zaplavila voda. Helikoptéry uskutočnili vyše 450 záchranných letov, zhruba 100.000 domácnosti ostalo bez elektriny.

Ľudí prekvapila rýchlosť, akou stúpala hladina vody, ktorá v Draguignane zaplavila ulice a odplavovala vozidlá ako detské hračky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy