Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Maďarsko plánuje zlegalizovať domácu výrobu pálenky
Zdielať na

Maďarsko plánuje zlegalizovať domácu výrobu pálenky

Zdroj: TASR

Orbánova vláda predstavila 29-bodový akčný plán, ktorý by mal postaviť krajinu na nohy

Cieľmi akčného plánu sú podľa Orbána postavenie maďarského hospodárstva na nohy a vytvorenie sociálnej istoty. Premiér zdôraznil, že ide o prvý akčný plán vlády. Ako dodal, do desať rokov chcú vytvoriť milión nových pracovných miest.

Medzi poslancami spomedzi opatrení vyvolali najbúrlivejšie reakcie návrh na legalizáciu domácej výroby pálenky a výrazné zvýšenie zdanenia bánk a poisťovní.

Na návrh Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP), ktorá získala v bloku s Maďarským občiansky zväzom - Fidesz vyše dvojtretinovú väčšinu v parlamente, sa do akčného plánu dostalo aj takzvané rodinné zdaňovanie. V tomto prípade by výdavky na deti boli odpočítateľnou položkou zo základu dane.

Vláda chce od roka 2011 rozšíriť okruh podnikov, ktoré by boli zdaňované zvýhodneným 10-% kľúčom z doterajšieho 19-% v závislosti na obrate. Prvý kľúč v súčasnosti platí do obratu 50 miliónov forintov, po novom by to bolo až do obratu 500 miliónov forintov.

V zmysle akčného plánu by zaviedli daň pre finančné inštitúcie tak, aby banky, poisťovne a lízingové spoločnosti namiesto plánovaných 13 miliárd forintov zaplatili v tomto roku do štátneho rozpočtu už 200 miliárd forintov.

"Pred poldruha rokom pomohol štát bankám. Teraz, keď je krajina v problémoch a v roku 2009 banky už dosiahli významné zisky, by sa mali podieľať na pomoci ľuďom. Všetci sa musia podieľať na oživení hospodárstva," zdôraznil Orbán.

Významným prvkom opatrení je zníženie objemu mzdových prostriedkov vo verejnej sfére o 15 %, určenie stropu miezd manažmentu štátnych podnikov a inštitúcií, vrátane manažmentu národnej banky, či zákaz nákupu a výmeny automobilov, nábytku a telefónov v štátnej sfére.

Štátne inštitúcie budú mať strop miezd 2 milióny forintov. V súčasnosti existujú mzdy aj vo výške 7 miliónov forintov.

Vláda mieni znížiť počet riaditeľstiev štátnych firiem zo 100 terajších na desať. Chce tiež znížiť terajší počet 636 členov dozorných rád v štátnych podnikoch na 180.

Mieru podpory politických strán ešte v tomto roku navrhuje akčný plán vlády znížiť o 15 %. Súčasťou plánu je aj zavedenie druhotnej kontroly potravín, aby sa zamedzil dovoz "potravinového odpadu z Európy", moratórium na ceny dodávky vody a elektriny, ako aj moratórium na vysťahovanie neplatičov pôžičiek na byty.

Najčítanejšie správy