Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Zamestnanci španielskeho verejného sektora štrajkujú
Zdielať na

Zamestnanci španielskeho verejného sektora štrajkujú

Protestujú tak proti znižovaniu svojich platov. Ide o prvú redukciu miezd po 30 rokoch.

Odbory vyzvali vyše 2,5 milióna štátnych zamestnancov, aby sa zapojili do štrajku, čo v ranných hodinách pocítili najmä obyvatelia miest, pretože pracovníci komunálnych služieb, ktorí majú na starosti čistotu, nevyšli do ulíc.

Podľa odborárov do štrajku sa zapojila väčšina zamestnancov pôšt, zdravotníci a požiarnici poskytujú len minimálne služby a aj niektoré štátne médiá obmedzili svoje vyslanie. Protesty sa majú konať po celej krajine a sú akousi "predohrou" generálneho štrajku, ktorým pohrozili vláde odborové zväzy, ak presadí reformu pracovného trhu.

Dnešné protesty sú pritom prvou takouto akciou proti socialistickej vláde od jej nástupu k moci v roku 2004. Kabinet však pod tlakom Európskej únie aj trhov musel pristúpiť k radikálnym úsporným opatreniam, aby presvedčil investorov, že Španielsku nehrozia také problémy s dlhmi, s akými musí bojovať Grécko.

Vláda bola nútená zredukovať výdavky, aby znížila rozpočtový schodok Španielska z vlaňajších 11,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) na 6 % HDP do roku 2011 a ďalej pod hranicu 3 % HDP, do roku 2013.

Úsporné opatrenia sa dotknú aj platov v štátnej správe, ktoré sa od tohto mesiaca znižujú v priemere o 5 % a do roku 2011 zostanú zmrazené. To by malo Španielsku pomôcť ušetriť 4,4 miliardy eur.

Kabinet sa však zaviazal, že ušetrí celkovo 15 miliárd eur, musí preto zmraziť aj dôchodky, znížiť investície do verejného sektora a zastaviť aj vyplácanie príspevkov rodičom pri narodení dieťaťa.

Najčítanejšie správy