Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Turecko požaduje stopnúť blokádu Gazy
Zdielať na

Turecko požaduje stopnúť blokádu Gazy

Zdroj: TASR/Virginia Mayo

Turecko je pripravené normalizovať vzťahy s Izraelom

Davutoglu, ktorý sa vrátil do Ankary po rozhovoroch o diplomatickej kríze v USA, novinárom tiež povedal, že budúcnosť kedysi dobrých turecko-izraelských vzťahov závisí od postoja Izraela.

Pri pondelkovom zásahu proti lodiam aktivistov, na ktorých bolo okrem iných asi 400 Turkov, zahynulo deväť ľudí vrátane najmenej štyroch občanov Turecka. Incident vyvolal v Turecku veľký hnev a premiér Recep Tayyip Erdogan (na fotke) ho nazval "krvavým masakrom". Ankara odvolala svojho veľvyslanca z Izraela, zrušila spoločné vojenské cvičenia a vyzvala na medzinárodné vyšetrovanie.

Tureckí predstavitelia dnes informovali, že stále nepoznajú presný počet zabitých alebo zranených Turkov, do vlasti však zatiaľ prepravili približne 20 zranených. Davutoglu predtým povedal, že z Izraela by mali dnes turecké lietadlá previezť 210 občanov, pričom Izrael ubezpečil Ankaru, že žiadneho z tureckých protestujúcich nepostaví pred súd.

Turecký minister vnútra Besir Atalay oznámil, že v krajine posilnili bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej menšiny, ako aj diplomatických objektov Izraela. Len v Istanbule, v ktorom je viacero synagóg, sa opatrenia týkajú 20 miest. Izrael nariadil príbuzným svojich diplomatov odísť z Turecka.

Proti zásahu izraelského komanda protestovali stovky Turkov už tretí deň po sebe. Niektorí sa zhromaždili pred domom izraelského veľvyslanca a skandovali heslá ako "Preč s Izraelom". Proislamské noviny Yeni Safak nazvali izraelské jednotky "Hitlerovými deťmi".

Najčítanejšie správy