Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Polícia musí vedieť ochrániť pochody homosexuálov všade
Zdielať na

Polícia musí vedieť ochrániť pochody homosexuálov všade

Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Tvrdí to v dnešnom vyhlásení komisár Rady Európy pre ľudské práva Thomas Hammarberg.

Štátne orgány ich podľa komisára musia vedieť ochrániť pred neprajníkmi.

"Podujatia Gay Pride počas tejto jari sa znovu stretli s prekážkami. Stretnutia, ktoré chceli zdôrazniť rovnosť všetkých ľudí na základe sexuálnej orientácie charakterizovali násilie a hrozby v Moskve, Bratislave, Vilniuse i Kišiňove," píše sa v oficiálnom vyhlásení Hammarberg.

Vo dvoch z týchto štyroch miest sa pochody uskutočnili, vo zvyšných ich zastavili súdne verdikty. "Na Slovensku poznačilo pochod Dúhový Pride 22. mája násilie a útoky na pochodujúcich zo strany neonacistických protestujúcich, ktorí hádzali na účastníkov vajcia, kamene a použili proti nim slzotvorný plyn. Trasu pochodu museli odkloniť a ten nemohol prejsť centrom mesta. Políciu kritizovali za nedostatočný počet jej príslušníkov v uliciach," konštatuje Hammarberg vo vyhlásení.

V Litve 8. mája bola oproti Slovensku opačná situácia, keď na uliciach bolo viac policajtov ako pochodujúcich, ale veľký bol aj počet protestujúcich proti "Baltic Pride". V Moldavsku, na 2. máj plánovaná akcia "Dúha nad Dnesterom" bola zrušená súdom a ten nepovolil jej organizáciu na hlavnom námestí metropoly Kišiňov.

V Moskve sa orgány mesta rozhodli pochod na 29. mája nepovoliť, pretože neboli schopní garantovať bezpečnosť zúčastnených, predstavitelia komunity gayov, lesbičiek, bisexuálov a transsexuálov dokázali v centre mesta mohli zorganizovať len menší protest. Predtým, za posledných päť rokov, povolili v Moskve homosexuálne "defilé" zakaždým, čo primälo organizátorov, aby zaslali sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva do Štrasburgu.

Ako pripomína komisár, v Európe sa počas mája uskutočnilo vyše 20 Gay Pride podujatí a väčšina z nich sa zaobišla bez problémov. Ale v niektorých prípadoch boli ohlásené incidenty a násilnosti namierené proti účastníkom. "Tieto fakty zvýrazňujú potrebu kompetentnej policajnej ochrany. Európsky súd pre ľudské práva podčiarkol, že štáty majú povinnosť ochrániť participantov na mierových demonštráciách, najmä s dôrazom na osoby, ktoré hlásajú nepopulárne názory, a menšiny, pretože tieto sú zraniteľnejšie. Takisto úrady nemôžu zakázať pokojné demonštrácie len preto, že v spoločnosti existujú segmenty, ktoré sa prejavujú proti nim nepriateľsky," zdôrazňuje Hammarberg.

"Právo na slobodu prejavu a združovania sú fundamentálne práva v demokratickej spoločnosti a patria všetkým, nielen väčšine," dodal komisár.

Najčítanejšie správy