Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
ODS pokračuje v „očiste“, zosadila podpredsedu Jančíka
Zdielať na

ODS pokračuje v „očiste“, zosadila podpredsedu Jančíka

Zdroj: wikimedia.org

Po tom, ako sa strana zbavila Mirka Topolánka, odvolala hneď troch podpredsedov.

Po tom, ako sa ODS v minulých týždňoch zbavila svojho predsedu Mirka Topolánka, ktorého vedenie strany považovalo za príťaž a jeden z dôvodov nízkych predvolebných preferencií, došlo v pondelok večer k čistke vo vedení pražskej ODS. Regionálna rada strany odvolala hneď troch podpredsedov, vrátane starostu Prahy 5 Milana Jančíka.

K razantnému očistnému procesu sa pražská ODS odhodlala iba päť týždňov pred parlamentnými voľbami. Milan Jančík je starostom Prahy 5 od roku 2002 a za ostatné roky figuroval v vo viacerých škandáloch a čelil podozreniu z korupcie. Polícia niektoré prípady vyšetrovala, ale nikdy ho neobvinila.

Okrem extrémne neobľúbeného Jančíka prišli o kreslá podpredsedov ODS v Prahe aj starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa a člen vedenia pražskej radnice Jiří Janeček.

Jančík, Chalupa i Janeček boli až doteraz spojencami pražského primátora a predsedu ODS v Prahe Pavla Béma. Ešte pred týždňom Chalupa na výkonnej rade ODS pomohol presadiť, aby sa o odvolaní podpredsedov celorepublikovej ODS nehlasovalo tajne, ale verejne. Táto forma hlasovania podľa analytikov napokon viedla k tomu, že Pavel Bém hlasovanie prežil.

Terajšia snaha o "očistu" pražskej ODS, pomery v ktorej boli dlhodobým terčom kritiky médií aj členskej základne, môže byť vnímaná ako ďalší útok na pozíciu Pavla Béma, ale aj ako jeho snaha "spáliť" za sebou mosty. Na zasadaní regionálnej rady ODS totiž za odvolanie Milana Jančíka a ďalších hlasovali aj delegáti z Bémovho tábora.

Výsledok parlamentných volieb v Česku sa môže odraziť aj na politickej mape Prahy, kde tradične celoštátne i komunálne voľby vyhrávala ODS. Na rozdiel od krajov, kde ODS nemá už ani jedného hajtmana, občianski demokrati mali doteraz Prahu pevne v rukách: patril jej nielen post primátora, ale aj starostov všetkých mestských častí.

Najčítanejšie správy