Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Medvedev: Odzbrojovacia zmluva sa rodila ťažko
Zdielať na
Zahraničie

Medvedev: Odzbrojovacia zmluva sa rodila ťažko

Zdroj: SITA/AP/Vladimir Rodionov

Nová zmluva START je podľa ruského prezidenta rozumný kompromis

Ruský líder je presvedčený, že jej podpisom "vyhral celý svet", pretože bude bezpečnejší. Do procesu jadrového odzbrojenia sa však musia zapojiť aj ostatné krajiny.

"Nie je možné, aby USA a Rusko odzbrojovali a svet postupoval opačným smerom," zdôraznil Medvedev. V tejto súvislosti nevylúčil prijatie nových sankcií voči Iránu za jeho kontroverzný jadrový program.

Nová dohoda, ktorú vo štvrtok v Prahe podpísali Medvedev a americký prezident Barack Obama, obmedzuje počet rozmiestnených bojových hlavíc oboch krajín na 1550, čo je asi o 30 percent menej ako limit stanovený v roku 2002 v zmluve SORT.

Výrazne sa zníži aj počet nosičov, teda bombardérov, ponoriek a rakiet, kde sú nové limity stanovené na 700 kusov. Záväzky stanovené v zmluve musia oba štáty splniť do siedmich rokov. Nová zmluva START neobmedzuje plány USA na rozmiestnenie americkej protiraketovej obrany v Európe.

Medvedev v tejto súvislosti povedal, že Rusko je ochotné s USA o protiraketovej obrane rokovať. Dodal však, že Moskva si v novej zmluve vynútila právo odstúpiť od nej v prípade, že americký protiraketový systém naruší strategickú rovnováhu.

"Nová zmluva môže byť životaschopná iba vtedy, ak nebude dochádzať k prílišnému navyšovaniu systémov protiraketovej obrany" zdôraznil Medvedev.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy