Polojasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Obama a Medvedev podpísali odzbrojenie
Zdielať na
Zahraničie

Obama a Medvedev podpísali odzbrojenie

Barack Obama a Dmitrij Medvedev už podpísali zmluvu o znížení počtu strategických útočných zbraní

"Nový START" obsahuje záväzok v priebehu siedmich rokov znížiť arzenály jadrových zbraní na oboch stranách asi o tretinu, na úroveň 1550 hlavíc. Počet ich nosičov – lietadiel, ponoriek a rakiet – má klesnúť na 800 kusov. Zmluva ešte podlieha ratifikácii v USA aj v Rusku.

Dohoda predstavuje významné uvoľnenie vzťahov Spojených štátov a Ruska - bývalých nepriateľov z čias studenej vojny - a udáva tón iným krajinám, ktoré vlastnia jadrové zbrane, alebo majú také ambície.

K podpisu zmluvy došlo rok po tom, ako Obama v Prahe hovoril o svojej vízii sveta bez jadrových zbraní. Udalosť v Španielskej sále Pražského hradu sledovalo 1100 akreditovaných novinárov, z toho 650 dostalo povolenie zúčastniť na tlačovej besede.

Slávnostný akt, pôvodne plánovaný presne na 12.00 h., mierne meškal kvôli bilaterálnym rozhovorom Obamu a Medvedeva. Témou stretnutia mala byť aj situácia v Kirgizsku. A práve pre aktuálnu situáciu v Kirgizsku došlo k meškaniu. V krajine po krvavom prevrate prevzala moc opozícia.

Rokovanie prezidentov Baracka Obamu a Dmitrija Medvedeva sa tak neplánovane rozšírilo o novú tému, ktorá nebola na programe stretnutia. Záujem o situáciu v Kirgizsku má Moskva aj Washington, keďže oba štáty majú v tejto krajine vojenské základne.

Obama a jeho ruský kolega dnes v Prahe opakovane uistili o svojom záväzku zvážiť nové sankcie voči Iránu. Nové sankcie zvážia v prípade, že islamská republika bude naďalej odmietať zastavenie obohacovania uránu a začatie rozhovorov o svojom nukleárnom programe.

Podľa Medvedeva je poľutovaniahodné, že Irán nereagoval na mnohé konštruktívne návrhy medzinárodného spoločenstva. Je teda možné, že Bezpečnostná rada (BR) OSN sa otázkou sankcií bude musieť zaoberať.

Obama povedal, že Spojené štáty nebudú tolerovať nijaké kroky Iránu, ktoré by boli rizikom pretekov v zbrojení na Blízkom východe, alebo ohrozili kredibilitu medzinárodného spoločenstva.

Americký a ruský prezident sa k otázke Iránu vyjadrili na tlačovej konferencii po spoločnom podpise zmluvy medzi Ruskom a USA o znížení množstva jadrových zbraní.

Obama v príhovore po podpise zmluvy spomenul zodpovednosť oboch veľmocí, ktoré vlastnia vyše 90 percent jadrového potenciálu sveta, zdôraznil potrebu zabrániť šíreniu jadrových zbraní.

Šéf Bieleho domu povedal, že nová dohoda s Ruskom znamená krok k ďalšiemu znižovaniu zbrojných arzenálov. S Medvedevom sa zhodli na tom, že diskusiu treba rozšíriť aj na raketovú obranu a budú sa snažiť o dialóg v tejto oblasti.

Rozšírenie jadrových zbraní do viacerých štátov označil Obama za "neakceptovateľné riziko" celosvetovej bezpečnosti, ktoré by hrozbu pretekov v zbrojení mohlo rozšíriť z Blízkeho východu do východnej Ázie.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy