Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Obama priletel do Prahy
Zdielať na
Zahraničie

Obama priletel do Prahy

Na Pražskom hrade sa stretnú dvaja najmocnejší muži sveta

Podpis americko-ruskej odzbrojovacej dohody na Pražskom hrade je hlavným bodom dnešného summitu prezidentov USA a Ruskej federácie, Baracka Obamu a Dmitrija Medvedeva. Presným miestom podpisu sa stane Španielska sála, ktorá je najväčšou miestnosťou hradu.

Kým ruský prezident priletel do Prahy z Bratislavy včera večer, lietadlo amerického prezidenta sa na letisku v Prahe-Ruzyni objavilo iba dnes krátko po 9. hodine. Z letiska sa prezident USA vydal priamo na Pražský hrad.     

Vrcholná návšteva lídrov dvoch veľmocí v Prahe viedla českú políciu k prijatiu mimoriadnych bezpečnostných opatrení, na ktorých sa podieľa až 5000 príslušníkov rôznych policajných útvarov.     

Hermeticky uzavretý je Pražský hrad, stovky policajtov sú na trasách plánovaných presunov kolón. Prísne bezpečnostné opatrenia platia pred hotelom Four Seasons, kde prenocoval ruský prezident Dmitrij Medvedev, i pred hotelom Hilton, kde má nocovať Barack Obama. K zaisteniu bezpečnosti amerického prezidenta pred hotelom Hilton prispieva aj dvojica policajných obrnených transportérov.     

Nová americko-ruská dohoda obsahuje záväzok v priebehu siedmich rokov znížiť arzenály jadrových zbraní na oboch stranách asi o tretinu, na úroveň 1550 hlavíc, a počet ich nosičov, lietadiel, ponoriek a rakiet, na 800 kusov. Zmluva bude ešte podliehať ratifikácii v USA aj Rusku.     

Prezidenti USA a Ruska by podľa analytikov mali v Prahe hovoriť aj o otázke Iránu, respektíve o jeho jadrovom programe a možných sankciách proti tejto krajine.     

Po odlete ruského prezidenta z Prahy, ktorý je plánovaný na 15. hodinu, sa dnes večer v pražskej rezidencii veľvyslanca USA uskutoční aj ďalšie dôležité stretnutie, a to schôdzka prezidenta Baracka Obamu s premiérmi jedenástich krajín strednej a juhovýchodnej Európy a Pobaltia. Pozvanie na schôdzku prijal aj predseda slovenskej vlády Robert Fico.

Zdielať na

Najčítanejšie správy