Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Katolícka cirkev hlása nový začiatok
Zdielať na
Zahraničie

Katolícka cirkev hlása nový začiatok

Zdroj: Eric Chan/ilustračné

Veľkonočné sviatky využíva na výzvy na nový začiatok po odhalení sexuálneho zneužívania detí

Hamburský pomocný biskup Hans-Joachim Jäschke uviedol, že na cirkev padol "temný tieň". Dodal však, že "musíme vidieť potenciál, ktorý máme, silu, ktorú máme, a to, že nový začiatok je možný".

Len v samotnej freiburskej arcidiecéze v juhozápadnom Nemecku zaznamenali obvinenia proti 31 kňazom. V 16 prípadoch boli údajné obete zneužívané viac ako jedným kňazom.

"Všetky novonahlásené prípady z posledných týždňov siahajú do obdobia medzi rokmi 1950 a 1980," uviedla freiburská arcidiecéza. Politička zo Strany zelených a členka Centrálneho výboru nemeckých katolíkov Christa Nickelsová uviedla pre štátnu rozhlasovú stanicu, že ide o "najväčšiu stratu dôvery v katolícku cirkev od čias Hitlera".

Medzitým evanjelická cirkev v Porýní oznámila, že sexuálne zneužívanie duchovnými nahlásilo od roku 2003, keď začali riešiť takéto prípady, vyše 40 obetí. "Okrem toho v posledných dňoch sa objavilo mnoho ďalších ľudí, ktorí ohlásili skúsenosti so zneužívaním," uviedol predseda Nemeckej evanjelickej cirkvi Nikolaus Schneider.

Na verejnosť sa vynára aj narastajúci počet prípadov sexuálneho zneužívanie v štátnych detských domovoch v bývalom východnom Nemecku, pričom v jednom nápravnovýchovnom zariadení pre mládež zaznamenali dosiaľ 30 prípadov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy