Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nemecko zriadilo horúcu linku pre obete sexuálneho zneužívania
Zdielať na
Zahraničie

Nemecko zriadilo horúcu linku pre obete sexuálneho zneužívania

Zdroj: barejon/ilustračné

"Touto ponukou chceme povzbudiť obete, aby sa s nami skontaktovali bez ohľadu na to, či sú ich prípady staré alebo súčasné," uviedol biskup Stephan Ackermann.

Školení poradcovia a terapeuti budú teraz tri dni v týždňa k dispozícii záujemcom telefonujúcim na bezplatné číslo zriadené rímskokatolíckou cirkvou.

"Touto ponukou chceme povzbudiť obete, aby sa s nami skontaktovali bez ohľadu na to, či sú ich prípady staré alebo súčasné," uviedol biskup Stephan Ackermann zo západonemeckého mesta Trier, ktorého cirkev poverila vyšetrovaním sťažností na sexuálne zneužívanie.

"Urobíme všetko pre to, aby sa sexuálne zneužívanie v inštitúciách katolíckej cirkvi už neopakovalo," dodal Ackermann.

Horúcu telefonickú linku privítal aj jezuitský rád, kde sa v januári vynorili prvé prípady sexuálneho zneužívania. Tie povzbudili stovky ľudí, aby oznámili podobné skúsenosti. V súčasnosti je zaznamenaných vyše 250 prípadov zneužívania.

Podľa slov berlínskej právničky Ursuly Raueovej, ktorú jezuiti poverili vyšetrovaním prípadov sexuálneho zneužívania, je dôležité, aby horúca linka zostala nestranná a dala ľuďom pocit, že ich prípad sa berie vážne.

Christian Weisner z reformného katolíckeho hnutia My sme cirkev privítal linku pomoci, ale zdôraznil dôležitosť už existujúcich ďalších možností, kde nájdu podporu a rady obete zneužívania. "Určite sú ľudia, ktorí majú s touto cirkvou zlé skúsenosti a preto od nej nechcú rady," vysvetlil Weisner.

Hnutie My sme cirkev zriadilo anonymnú horúcu linku v roku 2002 a odvtedy prijalo približne 400 telefonátov ľudí, ktorí sa sťažovali na sexuálne zneužívanie kňazmi.

Zdielať na

Najčítanejšie správy