Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Bývalý český politik Dominik Feri pôjde za znásilnenie dievčat do väzenia
Zdielať na

Bývalý český politik Dominik Feri pôjde za znásilnenie dievčat do väzenia

Archívna reportáž

Dominik Feri bol pred súdom už minulý rok

PRAHA / Bývalý český poslanec TOP 09 Dominik Feri pôjde za znásilnenie dievčat na tri roky do väzenia. Trest mu v pondelok, 22. apríla právoplatne potvrdil odvolací Mestský súd v Prahe. Rozhodnutie je právoplatné. Feri, ktorý kvôli trestnému konaniu rezignoval na poslanecký mandát a opustil politiku, sa môže dovolať na Najvyšší súd. Obvinenia odmieta.

​Podľa predsedu odvolacieho senátu pražského mestského súdu Libora Vávru boli všetky napadnuté dievčatá mladé, nesporne relatívne neskúsené, vstup do väčšieho sveta pre nich bol lákavou výzvou a trpeli neistotami, prípadne aj psychickými problémami. Násilie vyvinuté proti nim nemuselo byť podľa Vávru razantné. "Súhra okolností, ktorá však bola vytvorená pánom Ferim, viedla k tomu, že postavenie obetí bolo v danej chvíli veľmi zoslabnuté," uviedol sudca.

​Proti vlaňajšiemu verdiktu sa odvolal ako Feri, tak aj dievčatá, ktoré sa domáhali vyššieho odškodného. Niekdajší politik v odvolacom zasadnutí spochybňoval ich vierohodnosť. Dva zo skutkov poprel, tretí označil za dobrovoľný sex. Obvodnému súdu vyčítal, že nepredvolal ním navrhnutých svedkov, že vychádzal z neobjektívnych znaleckých posudkov a že sa nevysporiadal s existujúcou judikatúrou.

Dominik Feri sa vzdal poslaneckého mandátu v roku 2021. Pozrite si reportáž: 

Prokurátor Aleš Cimbala Ferimu vyčítal nulovú sebareflexiu, divadelné vystupovanie a presúvanie viny na obete. Pripustil, že pre doteraz bezúhonného človeka je trojročné väzenie prísnym trestom, nie ale neprimerane prísnym. "Ja sa veľmi čudujem, že je mi vyčítaný nedostatok sebareflexie. Nemôžem sa ospravedlniť za niečo, čo sa nikdy neodohralo," reagoval v zaplnenej rokovacej sieni Feri. Žiadal, aby odvolací senát odsudzujúci rozsudok zrušil a aby ho oslobodil, prípadne aby kauzu vrátil na opätovné prerokovanie.

​Dva dokonané skutky znásilnenia sa podľa rozsudku stali vo Feriho žižkovskom byte. Vtedajší mladý teplický radca, študent práv a populárny influencer tam údajne v marci a novembri roku 2016 lial a osiahal dve dievčatá cez ich nesúhlas a následne s nimi vykonával rôzne sexuálne praktiky. Jednej z nich bolo v tom čase 17 rokov. V roku 2018 sa potom Feri podľa rozsudku pokúsil o ďalšie znásilnenie, keď sa snažil bozkávať a osiahať stážistku, ktorú si ako poslanec priviedol do Snemovne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy