Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Topolánek odchádza z funkcie šéfa ODS
Zdielať na
Zahraničie

Topolánek odchádza z funkcie šéfa ODS

Zdroj: REUTERS

Stane sa to vtedy, keď ho formálne potvrdí výkonná rada ODS, ktorá sa stretne 12. apríla

Topolánkov odchod sa stane realitou, keď ho formálne potvrdí výkonná rada ODS, ktorá sa stretne 12. apríla.

Topolánek podľa vlastných slov zvažoval viacero možných alternatív vrátane zvolania mimoriadneho volebného kongresu ODS. Nakoniec sa rozhodol pre "podmienečnú rezignáciu" s požiadavkou, aby jeho právomoci prevzal do zasadnutia výkonnej rady Petr Nečas. Ten vyjadril presvedčenie, že Topolánkov odchod prispeje k upokojeniu situáciu v radoch ODS.

"Som rád, že pán Topolánek odstúpil zo svojej vôle. Teraz sa môžeme úplne sústrediť na komunikáciu s voličmi," komentoval Nečas. Odchádzajúci šéf ODS na tlačovej konferencii uviedol, že v posledných dňoch čelil intenzívnej kampani zameranej proti nemu a jeho blízkym. Odmietol pritom odpovedať na otázky novinárov a poskytovať rozhovory.

Topolánkovo rozhodnutie privítali aj podpredsedovia strany Petr Gandalovič a Petr Bendl. Podľa Gandaloviča je dôležité, aby v strane pred voľbami neexistovala dvojkoľajnosť. S riešením napätej situácie údajne prišiel sám Topolánek bez toho, aby ho niekto prehováral.

Podľa Bendla je správnym krokom, že stranu bude do zasadnutia výkonnej rady viesť Nečas. V prípade, že by sa Topolánek rozhodol pre okamžitý úplný odchod, vedenie ODS by musel prevziať prvý podpredseda David Vodrážka. Tým by naďalej zostal otvorený doterajší problém, že stranu vedie niekto iný než jej volebný líder.

Topolánek sa už pred týždňom vzdal pozície volebného lídra v Juhomoravskom kraji. Stalo sa tak po vyše päťhodinovom búrlivom rokovaní výkonnej rady ODS, počas ktorého väčšina účastníkov odhlasovala výzvu, aby Topolánek odstúpil z kandidátky a zvážil zotrvanie na poste predsedu.

Mimoriadne rokovanie výkonnej rady bolo reakciou na nízke predvolebné preferencie ODS a nedávne škandalózne výroky Topolánka. Petr Nečas si dva mesiace pred voľbami kladie za cieľ stabilizovať ODS a účinne vzdorovať sociálnej demokracii, ktorá je aktuálne považovaná za favorita májového hlasovania.   

Zdielať na

Najčítanejšie správy