Skoro jasno
15°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Útočník z Bombaja bol pouličným zlodejom
Zdielať na

Útočník z Bombaja bol pouličným zlodejom

21 / ročný terorista okrádal v minulosti ľudí s nožom v ruke

Dvadsaťjeden ročný Muhammad Adžmal Kasab bol jedným z desiatich mužov, ktorí 26. novembra na malom gumenom člne priplávali na pevninu a zaútočili na najznámejšie a najobľúbenejšie ciele v Bombaji. Útoky si vyžiadali 171 obetí.

Fotografie Kasaba, ako sa ticho prechádza na železničnej stanici so svojou zbraňou v ruke, ho urobili symbolom útokov (na snímke zachytený kamerou televízie CCTV). Od jeho zadržania sa vyšetrovatelia snažia získať od neho informácie o jeho zázemí, výcviku a detailoch útoku. Šéf tímu vyšetrovateľov Rakéš Maria odmietol prezradiť metódy výsluchu.

Kasab uviedol, že pochádza z piatich detí pouličného predavača potravín v pakistanskom meste Fárid Kót. Obyvatelia sedemtisícového mestečka vzdialeného od Láhauru asi 140 kilometrov však uviedli, že o Kasabovi ani o jeho otcovi nikdy nepočuli.

Spojenie útočníka s mestečkom overovala aj pakistanská tajná služba, ktorá tiež nič neobjavila. Maria ďalej uviedol, že Kasab sa stal v tínedžerskom veku bezvýznamným zlodejom, ktorý okrádal ľudí s nožom v ruke. Sníval však o vlastnom gangu a pokúšal sa v Káhaure kúpiť zbrane. Prišiel do styku s jedným mužom, ktorý mu ponúkol, že ho pošle na výcvik zaobchádzania so zbraňami. Kasab súhlasil a dostal sa do tábora zakázanej pakistanskej militantnej skupiny Laškare tajjaba.

Kasab bol vždy veriacim moslimom a nikdy neinklinoval k násilnej ideológii niektorých extrémistických skupín, podotkol Maria. V tábore sa to však rýchlo zmenilo. "Sotva sa dostal pod ich krídla, začalo sa vymývanie mozgu. A vtedy sa rozhodol, že jeho život by mal mať nejaký zmysel - a džihád sa stal jeho výzvou," spresnil

Kasab prešiel 18 mesiacmi pestrého tréningového programu v niekoľkých táboroch v Pakistane. Naučili ho zaobchádzať so zbraňami, výbušninami i napríklad navigovať loď. Tri mesiace pred útokom Kasaba a deviatich ďalších mužov, ktorých nikdy predtým nevidel, izolovali v jednom dome v Pakistane a traja alebo štyria agenti ich trénovali na útok v Bombaji. Nepredpokladalo sa, že niekto z nich akciu prežije. "Bola to samovražedná misia," povedal Kasab.

Najčítanejšie správy