Skoro jasno
15°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Teroristický útok v Bombaji spájajú s al-Kájdou
Zdielať na
Zahraničie

Teroristický útok v Bombaji spájajú s al-Kájdou

Militanti, ktorí zaútočili v Bombaji, majú napojenie na teroristickú organizáciu al-Kájda

"Disponujeme informáciami o ich kontaktoch s al-Kájdou. Týka sa to takisto aj skupiny Laškar-i-Tajjiba. Títo militanti absolvovali špeciálny výcvik v táboroch organizácie al-Kájda, ktoré sa nachádzajú na hraniciach Indie a Pakistanu," uviedol predstaviteľ ruskej tajnej služby, ktorého meno známe nie je. Podľa jeho vyjadrení Moskva ponúkla tieto informácie Naí Dillí, avšak to ich ignorovalo.

Ozbrojení muži zaútočili streľbou a granátmi na desať cieľov v Bombaji vrátane hotelov Tádž Mahal a Trident, hlavnej železničnej stanice, nemocnice, reštaurácie a židovského centra.

Indické bezpečnostné sily pokračovali dnes v operáciách proti teroristom v luxusných hoteloch v Bombaji, v ktorých stále zadržiavali rukojemníkov vrátane cudzincov. Takmer 24 hodín po sérii koordinovaných útokov v indickej finančnej metropole zvýšila polícia bilanciu obetí na 125 mŕtvych a 327 zranených, informovala televízia CNN.

K desiatim terčom teroristov patrili dva päťhviezdičkové hotely Tádž Mahal a Oberoi Trident, pred ktorými bolo počuť streľbu a výbuchy granátov. Z budov stúpal dym z nových požiarov, ktoré vypukli po tom, ako do nich vtrhli elitné komandá polície a armády.

Armádny predstaviteľ pre indickú televíziu NDTV povedal, že v dvoch hoteloch a židovskom centre bolo večer stále ukrytých asi 10 až 12 ozbrojencov, pričom zvyšných útočníkov zrejme zabili alebo zadržali. Doterajšie správy hovorili o ôsmich zabitých a viacerých zatknutých teroristoch.

Zatiaľ čo z hotela Tádž Mahal už odviedli všetkých hostí, v hoteli Oberoi Trident sa stále nachádzalo vyše 100 ľudí, pričom 35 z nich pravdepodobne zadržiavali ako rukojemníkov. Viacerí hostia mávali z okien.

Zdielať na

Najčítanejšie správy