Skoro jasno
15°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Teroristi zabili vyše 100 ľudí, rukojemníkmi sú najmä turisti
Zdielať na
Zahraničie

Teroristi zabili vyše 100 ľudí, rukojemníkmi sú najmä turisti

Útoky islamských militantov v Indii sa stupňujú, počet obetí narastá.

Útočníci naďalej zadržiavajú ako rukojemníkov zatiaľ nezistený počet ľudí. Medzi obeťami, zranenými aj rukojemníkmi sú aj občania západných krajín. Podľa niektorých zdrojov sa militanti pri chytaní rukojemníkov zameriavali práve na nich.

Ozbrojení muži zaútočili streľbou a granátmi na desať cieľov, vrátane dvoch luxusných hotelov Tadž Mahál a Oberoi Trident. Miestami útokmi sa stali napríklad hlavná železničná stanica, nemocnica, reštaurácia a židovské centrum.

Proti útočníkom zasiahla indická protiteroristická jednotka, ktorej veliteľ a najmenej 11 príslušníkov pri prestrelke zahynuli. Polícii sa podarilo zadržať deviatich útočníkov, šiesti neprežili.

Indickí vojaci pripravení strieľať zozadu

REUTERS

K útokom sa prihlásila dosiaľ nie príliš známa skupina Deccan Mudžahedín. Jeden z jej členov telefonicky informoval agentúru AFP, že cieľom militantov je upozorniť na perzekúciu moslimov v Indii. Teroristi chcú dosiahnuť aj prepustenie islamských militantov z indických väzníc.

"Moslimovia by nemali byť v Indii perzekuovaní. Milujeme túto krajinu, ale kde boli všetci, keď zabíjali naše matky a naše sestry?" uviedol militant z hotela Oberoi Trident.

K takmer simultánnym útokom došlo v stredu večer okolo 22:30 miestneho času (18:00 SEČ). Útočníci sa podľa svedkov zameriavali najmä na amerických a britských občanov.

V hoteli Tadž Mahál, kde najmenej dvaja útočníci zadržiavajú neznámy počet rukojemníkov, je situácia stále nejasná. Podľa agentúry AFP počuť streľbu a výbuchy a z viacerých okien šľahajú plamene. Na mieste zasahujú aj hasiči, ktorí pomáhajú evakuovať hostí.

Aj v hoteli Oberoi Trident sa údajne stále ukrývajú dvaja útočníci, nie je však jasné, či majú rukojemníkov. Teroristi podľa agentúry AP zadržiavajú asi 15 cudzincov.

Podľa nemocničných zdrojov je medzi obeťami jeden Japonec a deväť Európanov utrpelo zranenia, z toho traja kritické.

Zdielať na

Najčítanejšie správy