Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Vydali poštovú pečiatku s olympijskou pochodňou
Zdielať na
Zahraničie

Vydali poštovú pečiatku s olympijskou pochodňou

Čína vydala unikátnu pamätnú pečiatku pri príležitosti výstupu olympijskej pochodne na vrchol Mount Everest. </b>Na úpätí Mount Everestu</b>

Čína vydala špeciálnu pamätnú pečiatku na oslavu udalosti, kedy olympijský oheň dosiahol vrchol najvyššej hory sveta Mount Everest. Organizátori jubilejného olympijského behu čakali v dlhých radoch na najvyššie položenej pošte na svete, aby si kúpili nový odtlačok a odoslali pohľadnice.

Vo výške vyše 5000 metrov nad morom museli znášať riedky vzduch, nízke teploty a základnú hygienu. 

Pamätná pečiatka je na predaj iba na pošte Qomolangma (Everest). Pravdepodobne sa stane cenným zberateľským artiklom. Za jeden kus kupujúci zaplatia asi desať jenov (1 euro). 

Boli sme svedkami výstupu s olympijskou pochodňou na Mount Qomolangma, a tak si teraz nechávame orazítkovať pohľadnice, pretože je to iba raz v živote. Chceli by sme si ich ponechať ako suveníry a tiež ich rozposlať všetkým našim známym a podeliť sa s nimi o túto udalosť.“ Prezradil jeden z fotografov Xu Xianhui.

Zamestnanci pošty mali plné ruky práce so zvládnutím náhleho prílivu štátnych činiteľov a novinárov z rôznych krajín, ktorých prilákal úspešný výstup na horu. Obchod trochu utrpel po tom, čo cudzinci dostali zákaz vstupu do Tibetu po nedávnych výtržnostiach v hlavnom meste Lhasa.  

Poštovný úrad sa nachádza v nadmorskej výške 5 135 metrov. Budovu zriadili v roku 2001 na úpätí Mount Everest, ale pred prípravami na výstup s olympijskou pochodňou ju kvôli bezpečnosti premiestnili o päť kilometrov ďalej.

Olympijský oheň dosiahol vrchol ráno o štvrť na desať. Pre Čínu to bola chvíľa plná emócií, pretože tým sa korunovali Olympijské hry v Beijing po viacerých protestoch proti Číňanom na svetovej výprave. Pochodeň z Mount Everest sa znovu spojí s hlavným ohňom niekedy v polovici júna, kedy prejde cez mesto Lhasa.     

Zdielať na

Najčítanejšie správy