Polojasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Pochodeň sa blíži k vrcholu Everestu
Zdielať na
Zahraničie

Pochodeň sa blíži k vrcholu Everestu

Členovia čínskej výpravy už opravili tábor vo výške 7790 m. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Čínska horolezecká výprava nesúca pochodeň s olympijským ohňom sa v stredu opäť priblížila k vrcholu Mount Everestu. Moment, keď sa oheň z gréckej Olympie dostane na najvyšší pevný bod planéty, by mohol nastať v priebehu najbližších dní.

Hovorca expedičného tímu v stredu prostredníctvom štátnych médií krajiny usporiadateľov OH 2008 informoval, že horolezci opravili výškový tábor na úrovni 7790 m nad morom. poškodený hustým snežením a vybudovali si dobrú pozíciu na útok na 8848 m vysokú strechu sveta. Minulotýždňový pokus o výstup zmarila nepriazeň počasia - v Himalájach husto snežilo a vial silný vietor.

Výstup na Everest je súčasťou ambiciózneho plánu čínskej štafety s olympijským ohňom, ktorej cieľom bude 8. augusta Národný štadión v Pekingu. Na zdolanie vrcholu si organizátori vybrali začiatok mája, keď v oblasti panuje vhodné počasie.

Z bezpečnostných dôvodov a na zvýšenie šance na úspech bol pre všetky ostatné výpravy zastavený prístup k hore z tibetskej aj nepálskej strany, v rámci príprav Číňania inštalovali na jej úpätie aj meteorologickú stanicu. Čínska štátna televízia CCTV v pondelok odvysielala zábery z prepravy vybavenia zo základného tábora na ďalší záchytný bod na úrovni 6500 m nad morom. Medzi materiálom bola technika na zabezpečovanie televízneho prenosu, generátory či kyslíkové bomby.

"Niekoľkodňové sneženie znemožnilo výstup, teraz sú naši lezci zaneprázdnení odstraňovaním škôd na výbave. Dozvedel som sa, že včera zabezpečili tábor vo výške 7790 m, ale nie som si istý, aký bude ich ďalší postup. Ak vydrží dobré počasie, myslím si, že už čoskoro budem mať dobrú správu," povedal Čang Či-ťian, hovorca 36-členného tímu pozostávajúceho aj z 24 Tibeťanov a 3 žien. Vedúcim výpravy je čínsky alpinista Wang Jong-feng.

Zdielať na

Najčítanejšie správy