Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Za práva cyklistov držia "nahý protest"
Zdielať na

Za práva cyklistov držia "nahý protest"

Ruskí cyklisti si v St. Petersburgu zorganizovali "nahý protest", aby upozornili na to, že sú ako cyklisti "ohrozeným druhom" v ruských mestách. <b>VIDEO: Jeden z nahých cyklistov propaguje svoje práva</b>

V meste St. Petersburg sa cyklisti rozhodli svoje práva vyžadovať netradičným, ale snáď účinným spôsobom - držia "nahý protest". Takto si žiadajú rešpekt od vodičov áut a štátnych príslušníkov, ktorí by podľa nich problémy cyklistov mali brať serióznejšie a teda by sa takto mohlo predísť mnohým cyklistickým nehodám.

Cyklisti sú žiaľ, "ohrozeným druhom" v ruských mestách. Sadnúť si na bicykel je vždy výzva a riziko, pretože nehodu môžete mať prakticky všade a ešte k tomu vás aj ignorujú vodiči áut, ktorí najčastejšie spôsobujú nehody cyklistom. Mestá sú síce preplnené rastúcim počtom áut a teda aj rozsiahlymi dopravnými zápchami, lenže počet cyklistov je takisto na vzostupe.

Nadšenci bicyklov zo St. Petersburgu preto v centre mesta usporiadali nahý protest. "Chceme rešpekt, chceme cyklistické cesty a parkovanie pre cyklistov, chceme možnosť nosiť si svoje bicykle do metra! Vodiči áut by mali rešpektovať cyklistov," hovorí Roman Lutoshkin, jeden z aktivistov za práva cyklistov, ktorý sa odvážil vyjsť na verejnosť nahý.

Najčítanejšie správy