Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Kosovo oslavuje nezávislosť
Zdielať na

Kosovo oslavuje nezávislosť

Kosovčania sa konečne dočkali toho momentu, kedy bude ich krajina oficiálne nezávislá. Oslavy boli včera večer už v plnom prúde, dnes k nim symbolicky pridali aj obrovský chutný koláč. <b>Pozrite si VIDEÁ</b>

Dnes okolo obeda vyhlási kosovský parlament nezávislosť Kosova od Srbska. Kosovčania na tento akt čakajú netrpezlivo už od minulého týždňa a nadšene oslavujú, kým ten dlho očakávaný moment príde.

Oslavy a ohňostroj začal už minulý večer, kedy ulice najväčšieho mesta Kosova a hlavného zároveň sa zaplnili Kosovčanmi. Trúbili autami, mávali albánskymi, americkými, francúzskymi a britskými vlajkami a spustili ohňostroj, aby demonštrovali storočia požadovanú nezávislosť.

"Čakali sme na tento moment storočia. 550 rokov sme boli pod tureckou nadvládou, 100 rokov pod srbskou," hovorí nadšene jeden z obyvateľov Pristiny. Ako povedal tiež predseda vlády Hashim Thaci, nezávislosť Kosova znamená koniec krvavého štiepenia Juhoslávie. Kosovo je tak šiestou a poslednou krajinou, ktorá sa oddelila.

REUTERS

Do ulice Matky Terezy bol dnes vynesený týždne pripravovaný obrovský "koláč nezávislosti". Ľudia tento symbolický akt samostatnosti odmenili veľkým potleskom.

Najčítanejšie správy