Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Na Putinovej škole spadla strecha, na mieste sú mŕtvi
Zdielať na

Na Putinovej škole spadla strecha, na mieste sú mŕtvi

Zdroj: SITA

SEVASTOPOĽ / Najmenej dvaja mŕtvi a päť zranených si v pondelok vyžiadalo zrútenie strechy na stavbe jednej z budov novej vojenskej školy v Sevastopole na Kryme. Príčinou nešťastia by mohla byť rýchlosť, aby škola pre mladých kadetov bola hotová k začiatku školského roka. Nad školou totiž prevzal záštitu prezident Vladimír Putin.

"Pod troskami sa ešte môžu nachádzať ľudia," uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenovaného príslušníka tajných služieb, ktoré sa zapojili do vyšetrovania nehody, zatiaľ čo stovka záchranárov pokračuje v pátraní. Plocha zrútenej časti strechy nad budúcou aulou školy predstavuje asi 400 metrov štvorcových.

Stavbu sledujú z Moskvy

"Ušetrili na zváračských prácach, alebo sa ponáhľali s ukončením stavby k zahájeniu školského roku," povedal denníku Sevestopolskaja gazeta jeden zo stavbárov, označený ako Viktor. "Keď zalievali strechu betónom, kovová konštrukcia strechy sa prehla a zrútila," povedal. Školu vraj stavia nielen Černomorská flotila, ktorá v Sevastopole sídlí, ale aj súkromné firmy.

"Dôvod rýchlej stavby je nutné chápať. Je známe, že priebeh stavby sledujú z Moskvy. Založiť prezidentskú kadetku navrhol minister obrany Sergej Šojgu krátko po pripojení Krymu k Rusku. Príslušný výnos podpísal prezident Vladimir Putin 20. marca," poznamenal server newsru.com a pripomenul, že škola vzniká na základe niekdajšej strednej školy ukrajinského vojenského námorníctva. Po Putinovom dekréte bola nad školou, pomenovanou po admirálovi Nachimovovi, slávnostne vztýčená ruská vlajka.

V Sevastopole od marca platí zákaz novej výstavby až do odvolania, na stavbu školy sa však tento zákaz nevzťahuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy