Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Únia kompenzuje ruské sankcie, poľnohospodári dostanú milióny
Zdielať na

Únia kompenzuje ruské sankcie, poľnohospodári dostanú milióny

BRUSEL / Európska komisia mimoriadne uvoľnila približne stodvadsaťpäť miliónov eur na pomoc poľnohospodárov, ktorých postihlo ruské ročné embargo na dovoz západných potravín. Opatrenie s platnosťou od pondelka do konca novembra sa konkrétne týka pestovateľov zeleniny a ovocia.

Európska únia podporí pestovateľov takmer dvadsiatich druhov ovocia a zeleniny.

Predovšetkým sa to týka pestovateľov mrkvy, paradajok, kapusty, papriky, karfiolu, uhoriek, húb, jabĺk, hrušiek, bobuľovitých plodov, hrozna alebo kiwi. 

Podpora bude vo forme odkupovania a odškodňovania za predčasný alebo naopak neskorý zber. Poľnohospodári môžu o podporu žiadať od pondelka a tiež spätne. 

Reakcia na sankcie

Rusko zakázalo dovoz poľnohospodárskych a potravinárskych produktov z Európskej únie, Spojených štátov, Austrálie, Kanady a Nórska.

Zákaz je rekciou na sankcie Západu. Ten viní Moskvu z podpory proruských separatistov na východe Ukrajiny, Putin zakazuje dovoz potravín zo Západu.

Ruské embargo sa vzťahuje tiež na dovoz mäsa, rýb, mlieka a mliečnych výrobkov.

Poľnohospodári v Európskej únii sa obávajú, že pre ruské embargo vzniknú na domácich trhoch prebytky, klesnú ceny a tržby a zvýši sa nezamestnanosť.

Kamióny s tovarom sa otáčajú na hraniciach, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy