Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ukrajina schválila sankcie proti Rusku, vyškrtla zákaz médií
Zdielať na

Ukrajina schválila sankcie proti Rusku, vyškrtla zákaz médií

KYJEV / Ukrajinský parlament schválil v záverečnom čítaní zákon o sankciách proti ruským spoločnostiam a predstaviteľom podporujúcim ruských separatistov. Premiér Arsenij Jaceňuk po schválení zákona poďakoval poslancom slovami - Ukrajina je schopná sa brániť.

Podľa Jaceňuka sa do druhého čítania dostal návrh s mnohými zmenami. Mimo iného z neho vypadlo obmedzenie poštových služieb či zákaz ruských médií. Týka sa rádia, televízie a tlače.

"Toto rozhodnutie môžu prijať súdy a to v súlade so zákonom a ústavou," poznamenal podľa agentúry Unian k spornému bodu premiér.

Financovanie terorizmu

Zákon získal v parlamente vysokú podporu. Za hlasovalo 244 z 290 prítomných poslancov ukrajinskej Najvyššej rady, ktorá je jednokomorová.

Sankcie sú namierené predovšetkým proti ruským spoločnostiam a predstaviteľom, ktorí podporujú proruských separatistov na východe krajiny.

Podľa Jaceňukovho vyhlásenia je na zozname 172 ľudí a 62 podnikov, ktoré pochádzajú z Ruska a financujú terorizmus.

Na Ukrajine sa rozpadla vláda. Pozrite si priloženú reportáž:

Sankcie sa týkajú inštitúcií a ľudí, ktorí podporovali pripojenie Krymu k Rusku, alebo sa podieľajú na financovaní aktivít proruských povstalcov, ktorí na východe Ukrajiny bojujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy