Skoro jasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Útoky pumy desia obyvateľov Poľska
Zdielať na

Útoky pumy desia obyvateľov Poľska

ČENSTOCHOVÁ / Neďaleko pútnického miesta v Čenstochovej útočí na zvieratá puma. Poľskí susedia majú strach.

"Počul som len také vrčanie, ako keby to bola mačka, tak som len rýchlo utekal po petardu a ono to hneď utieklo," opísal majiteľ zabitých jeleňov Robert Szotek.

Puma útočí

Neznámy tvor neďaleko Čenstochovej útočí na zvieratá a nemilosrdne ich zabíja. Miestni veterinári ale tvrdia, že spôsob útoku a stopy v hline nasvedčujú, že sa po okolí potuluje puma.

"Večer vyjde na lov a pokojne si obeť skonzumuje. Ide o útoky pumy," konštatuje veterinár Bogulaw Siejka. "Lesníci, ktorých sme poslali na miesto, nám potvrdili, že pravdepodobne boli zvieratá zabité pumou," dodal hovorca polície Krzystof Lach.

Podmienky na život pumy sú v okolí Čenstochovej takmer ideálne. V okolí sú vysoké stromy a hustá tráva, ktoré ju bezpečne ukrývajú.

Slovenská puma

Podobná situácia bola pred troma rokmi aj na Slovensku. Vtedy sa mala puma potulovať po okolí Senice. Objaviť sa mala aj neďaleko školy.

"Pred vyučovaním nám volali z mestskej polície, že v okolí školy, sa pohybuje nebezpečná šelma. Deti nemali vychádzať zo školy," spomína zástupkyňa školy Silvia Krišáková.

Slovenská puma sa nakoniec sama z okolia Senice vytratila. V Čenstochovej také šťastie ale nemajú, obyvatelia sa boja. "Je jedno, či je to svorka psov alebo nejaká divoká mačka. Nezaujíma ma to. Zaujíma ma len to, či moje deti budú v bezpečí," ponosuje sa miestny obyvataľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy