Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Túžite po domácom zvieratku? Slováci chovajú aj pumy
Zdielať na

Túžite po domácom zvieratku? Slováci chovajú aj pumy

BRATISLAVA / Ak chceme vidieť nebezpečné zvieratá, pozrieme si prírodopisný film alebo navštívime ZOO. Sú ale aj takí, ktorí sa rozhodnú kúpiť si ich a žiť s nimi v jednej domácnosti. Zisťovali sme, aká je situácia na Slovensku a či je ľahké získať veľké exotické zviera.

Puma cez inzerát

Pes, mačka, fretka a najnovšie aj puma. Chceli by ste doma chovať pumu americkú? Aj takéto inzeráty sa totiž objavujú na internete. Majiteľ pumy sa odmietol vyjadrovať pre televíziu. Nie je však jediný, kto vlastní, prípadne ponúka na predaj nebezpečné zvieratá.

"Čoraz častejšie si to kupujú ľudia, ktorí o tom nič nevedia," informuje zverolekárka Zuzana Hollá. Počet nebezpečných zvierat sa na Slovensku odhaduje na niekoľko desiatok. "Zatiaľ vyhláška definuje veľké skupiny zvierat ako pavúky, obojživelníky, plazy, je tam veľká skupina šeliem," vymenováva riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Úrady zaujímajú vaše vedomosti

Nestačí ale mať peniaze a chuť vlastniť takéto zviera. Ak nezískate súhlas obce či mesta, kde chcete zviera chovať, máte smolu. Okrem povinnosti nahlásiť, že takéto zviera máte sa kontrolujú aj podmienky v ktorých ho držíte.

Úrady zaujímajú aj vaše vedomosti o chove a evidencia všetkého, čo sa so zvieraťom deje. "V prípade nesplnenia povinností hrozí fyzickej osobe  pokuta do výšky až 10 tisíc eur, právnickej do výšky 33 tisíc eur," tvrdí hovorca ministerstva životného prostredia Juraj Rybanský. 

Puma_zviera_okolo zeleň_dobrá kvalita

ano

Súvisiace články

Najčítanejšie správy