Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V ZOO kŕmili levy žirafou, pozerali sa na to deti
Zdielať na

V ZOO kŕmili levy žirafou, pozerali sa na to deti

KODAŇ / Do ZOO chodíme preto, aby sme na vlastné oči videli exotické živočíchy žijúce v ďalekých krajoch. Viete si však predstaviť, že pri vašej návšteve zamestnanci priamo pred vašimi očami a zrakom vašich detí popravia zviera, potom ho naporcujú a podajú ako potravu šelmám? Práve to sa stalo v jednej európskej zoologickej záhrade.

UPOZORNENIE: Video nie je vhodné pre maloletých a mladistvých čitateľov.

Strelil som mu do mozgu

V dánskej ZOO chovali dvojročného žirafieho samca Mariusa. Cez víkend sa stalo ale niečo, čo si väčšina z nás nedokáže v ZOO ani len predstaviť.  "Ošetrovateľ priniesol ražný chlieb, ktorý Marius miloval. Ja som stál za ním a keď sa zohol a začal žrať chlieb, strelil som mu do mozgu. Znie to agresívne, ale znamená to, že ani netušil, čo sa deje," opisuje Mads Bertelsen.

Takto dánsky veterinár opísal Máriusovu smrť. Vzápätí vykonal na mieste pitvu a rozkúskoval žirafu na kŕmne dávky pre dravce v kodaňskej ZOO. Nestáva sa často, aby lev žijúci v európskej ZOO dostal na obed niečo, čo za bežných okolností jedáva iba doma v Afrike.

Bol príbuzný ostatným žirafám

A prečo musel Márius zomrieť? Údajne bol v príliš blízkom príbuzenskom vzťahu s ostatnými žirafami v ZOO, a teda geneticky nebol vhodný na chov. Zabitie však nebola zďaleka jediná možnosť.

"Používame buď kastráciu, alebo oddelený chov," vymenováva zoologička Silvia Pirošková. U nás sa teda snažia predísť narodeniu príliš príbuzných zvierat. Občas ale aj v slovenskej ZOO skončí bylinožravec o pár výbehov ďalej ako jedlo.

Pre deti to bolo poučné

"Stáva sa, že dôjde k takému zraneniu, že potom, keď sa utratí to zviera, tak sa podá šelmám. Pokiaľ je zdravé, kontrolované, nemá parazity, môže slúžiť ako potrava," dodáva Pirošková.

Dáni demonštrovali pred ZOO aj na internete. Viaceré záhrady ponúkli, že Mariusa prichýlia. Istý podnikateľ núkal státisíce dolárov, len aby ho nechali nažive. Márne.

Dánska ZOO odmieta aj pre obavy o psychiku detí, ktoré dostali detailnú lekciu žirafej anatómie - vraj to bolo pre nich poučné. "Keď to ten rodič podá dieťaťu tak, že aké je to kruté, že zomrela tá žirafa, tak pre to dieťa to môže mať aj traumatické dôsledky," myslí si psychologička Romana Váleková.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy