Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Poslanci rozpustili parlament, krajinu čakajú predčasné voľby
Zdielať na

Poslanci rozpustili parlament, krajinu čakajú predčasné voľby

Poslanci izraelského Knessetu v noci z pondelka na utorok odhlasovali rozpustenie vlastného parlamentu a vypísanie predčasných volieb, ktoré sa uskutočnia už 22. januára. Za návrh hlasovalo 100 zákonodarcov zo 120-členného zboru, proti nebol nikto.

Najtvrdšia ekonomická kríza

Pred poslancami ešte pred samotným hlasovaním vystúpil aj premiér Benjamin Netanjahu. "Za necelých 100 dní sa izraelský ľud rozhodne, kto ho bude viesť a čeliť najväčším bezpečnostným výzvam, ktoré poznáme od vytvorenia štátu. Kto ich povedie a bude čeliť najtvrdšej ekonomickej kríze za posledných 80 rokov," vyhlásil šéf izraelskej vlády.

Netanjahu oznámil konanie predčasných volieb ešte minulý týždeň, podľa izraelských médií s cieľom posilniť si vlastné postavenie. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že jeho pravicová strana Likud v hlasovaní zvíťazí.

Voľby mali byť pôvodne v októbri

Voľby sa budú sústreďovať na dve kľúčové témy: iránsky jadrový program a izraelskú ekonomiku. Po rozpustení parlamentu Netanjahu ostane premiérom prechodnej vlády. V súčasnosti stojí na čele päťčlennej koalície, ktorá má v 120-člennom parlamente 66 kresiel. Najbližšie parlamentné voľby v Izraeli sa mali pôvodne konať v októbri 2013.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy