Oblačno
19°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Arabi sa búria, v Jemene zaútočili na ambasádu USA
Zdielať na

Arabi sa búria, v Jemene zaútočili na ambasádu USA

Arabskými krajinami zmieta vlna protiamerických protestov. Najväčšie násilnosti sa odohrali v jemenskej metropole, kde rozhnevaní demonštranti zaútočili na americkú ambasádu. Nepokoje vyvolal kontroverzný film, ktorý mnohí moslimovia vnímajú ako útok na ich vieru .

Rozbili okná a prerazili  bránu

Stovky nahnevaných moslimov vo štvrtok zaútočili na americké veľvyslanectvo v jemenskej metropole Saná. Násilný protest si nevyžiadal žiadnych zranených. Jeho dôvodom bol americký protiislamský film, ktorý pobúril moslimský svet a v uplynulých dňoch vyvolal protesty pred ambasádami USA vo viacerých krajinách.

Jemenské bezpečnostné sily proti protestujúcim v Saná zakročili a obnovili poriadok. Demonštrantom sa podarilo porozbíjať okná a preraziť bránu na vonkajšej budove komplexu ambasády. Ich postup však zastavili bezpečnostné zložky.

“Vláda Jemenu si splní svoje medzinárodné záväzky na ochranu diplomatov a posilní bezpečnosť v okolí zahraničných misií,” píše sa vo vyhlásení jemenského veľvyslanectva v USA. K incidentu došlo dva dni po útoku na americký konzulát v Benghází v Líbyi, pri ktorom zahynul veľvyslanec a traja pracovníci ambasády. Líbyjské a americké orgány už spolupracujú na dolapení páchateľov.

Islam je rakovina

Podobné násilné demonštrácie sa konali aj v Egypte. Egyptský prezident Muhammad Mursí prisľúbil, že cudzincov v jeho krajine bude chrániť a násilnostiam zabráni. “Zaručujeme slobodu protestovania a vyjadrenia názoru, no bez útokov na súkromný či verejný majetok vrátane zahraničných misií,” vyhlásil.

Pomstou za protimoslimský film pohrozili vo štvrtok aj iracké milície Asáib Ahl al-Hak (Liga spravodlivých), ktoré už majú na svedomí viacero vážnych útokov proti cudzincom v krajine. Hrozba sa týka “všetkých amerických záujmov v Iraku”. Demonštrácie proti USA sa rozšírili aj do Teheránu, kde stovky ľudí demonštrovali neďaleko budovy švajčiarskeho veľvyslanectva zastupujúceho americké záujmy v islamskej republike. Bezpečnostné sily zabránili zhromaždeným priblížiť sa k budove.
   Nezávislá snímka americko-izraelského tvorcu Sama Bacila Nevinnosť moslimov označuje islam za "rakovinu" a zobrazuje proroka Mohameda pri sexuálnom styku.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy