Jasno
16°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Al-Káida prišla o svoj mozog. Potvrdil to vodca na videu
Zdielať na

Al-Káida prišla o svoj mozog. Potvrdil to vodca na videu

Al Káida potrebuje nový mozog. O ten doterajší prišla po nálete amerického bezpilotného lietadla v Pakistane. I keď sa útok odohral už v júni, informáciu o smrti Abú Jahjá Libího priznal vodca organizácie Ajmán Zavahrí až teraz.

Hlavný manažér skupiny

Muž, ktorý je v súčasnosti označovaný ako vodca teroristickej siete Al-Káida, Ajman Zavahrí potvrdil na videozázname smrť druhého najvýznamnejšieho muža organizácie abú Jahjá Libího. Informovala o tom agentúra reuters. "Oznamujem moslimskej komunite a svätým bojovníkom správu o mučení libyjského Iva šajcha Hasanu Muhammada Kajida," oznámil Zavahrí, pričom použil pravé Libího meno. 

Spojené štáty Libího likvidáciu oznámili v júni. Libí podľa nich zahynul pri nálete bezpilotného lietadla na kmeňových územiach v Pakistane. Podľa amerických predstaviteľov bol Libí jedným z najskúsenejších a najschopnejších vodcov Al-Káidy. Biely dom ho označil za hlavného manažéra teroristickej skupiny, ktorý mal na starosti dohľad nad každodennými operáciami.

Je to porážka?

Predstavitelia amerických tajných služieb a protiteroristických úradov minulý rok na jeseň označili Zavahrího a Libího za posledné dve kľúčové osobnosti Al-Káidy. Ich smrť by vraj prakticky znamenala porážku tejto skupiny.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy