Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Španieli masívne protestujú. 26 zranených, 6 zatknutých
Zdielať na

Španieli masívne protestujú. 26 zranených, 6 zatknutých

V uliciach španielskych miest vypukli veľké protesty proti úsporným opatreniam vlády premiéra Mariana Rajoya. Označujú ich za "krádež". Odbory zvolali viac ako 80 demonštrácií po celej krajine, najväčšia sa koná práve v Madride. Zasahovať musela aj polícia, ktorá gumovými projektilmi a obuškami rozohnala skupinky demonštrantov.

Demonštrantov rozohnali

Spoločné motto demonštrantov znie: "Chcú krajinu zruinovať a my tomu musíme zabrániť." Vo štvrtok večer však napokon polícia v Madride zakročila a násilne rozohnala menšie skupinky demonštrujúcich. Sedem demonštrantov zatkla a niekoľko ďalších bolo zranených.

Škrty a zvýšenie daní

Premiér Rajoy oznámil pred týždňov nový balík opatrení, ktorým sa má znížiť rozpočet do konca roku 2014 o 65 miliárd eur. Okrem iného sa má zvýšiť daň z pridanej hodnoty z 18 na 21 percent, znížiť mzdy a škrtnúť 14. plat pracovníkom v štátnom sektore.

Španielsko oficiálne požiadalo 25. júna o finančnú pomoc pre svoje banky, ktorú ministri financií eurozóny schválili. Španielska vláda si od eurozóny požičia peniaze na záchranu svojich bánk a ich rekapitalizáciu. Následne španielske finančné inštitúcie dostanú priame úvery z prostriedkov trvalého Európskeho mechanizmu pre stabilitu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy