Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Sestričky budú protestovať v čiernom. Podporia ich aj lekári
Zdielať na

Sestričky budú protestovať v čiernom. Podporia ich aj lekári

Budúci týždeň pred Národnou radou opäť uvidíme zdravotné sestry. Tentoraz v čiernych tričkách opäť vyrazia do boja za svoje platy. Zákonom, vďaka ktorému už niekoľko mesiacov mali mať vyššie výplaty, sa zaoberá ústavný súd. Zdá sa však, že sestry nebudú pred Národnou radou protestovať samé.

Príjmu každú podporu

"Lekárske odborové združenie príde podporiť sestričky pred parlament a nielen ako lekári odborári, ale hlavne ako lekári kolegovia," povedal predseda LOZ Peter Visolajský. Je možné, že pred parlament prídu aj ostatní zdravotnícki pracovníci, ktorí však stále chcú spoločný zákon a ten, ktorý si vybojovali sestry považujú za nesystémové riešenie.

"Hlavný výbor bude zasadať vo štvrtok. Na tomto rokovaní budeme diskutovať aj o podpore tejto aktivity," tvrdí Anton Szalay zo Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb. "Prijímame každú podporu," hovorí Mária Lévyová zo Slovenskej komory sestier. Generálna prokuratúra podala návrh na Ústavný súd na preskúmanie ústavnosti zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek 25. júna tohto roka na podnet Slovenskej lekárskej komory.

Nebolo to kryté zdrojom

"Zákon dal príkaz na platy svojich zamestnancov. Keby to urobil iným, tak by bol veľký krik. Najdôležitejšie však bolo, že to nebolo kryté zdrojm ," tvrdí Milan Dragula zo Slovenskej lekárskej komory. Generálna prokuratúra zároveň navrhla ústavnému súdu pozastaviť účinnosť tohto zákona. Súd jej vyhovel a pozastavil účinnosť zákona, kým nerozhodne.

V prípade ak ústavný súd zákon takpovediac zmetie zo stola. Sestričky si chcú za svojimi dlho vyjednávanými platmi stáť a vraj pripravené obrátiť sa aj na medzinárodné súdy.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Lekári v Košiciach testujú, čio ide o E.coli

tv joj

Súvisiace články