Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
SOZA nespokojná, kauza pokračuje. Na pretrase sú aj platy...
Zdielať na

SOZA nespokojná, kauza pokračuje. Na pretrase sú aj platy...

Aj keď sa to vedeniu SOZA nepáči, kauza pokračuje. Verejnosť sa búri, hackeri sľubujú útoky, minister chce meniť zákon. Televízii JOJ sa ozval anonym, podľa ktorého zo zväzu unikli informácie o platoch. Vedenie si z autorských peňazí údajne vlani dalo odmeny vo výške piatich platov.

Problém voľných diel

Dnes sa už po tretí krát stretli protestujúci, aby si zaspievali pred budovou SOZA a vyjadrili tak nespokojnosť s tým, ako postupuje. Podľa nich sú všetky ľudové piesne ľudové.

Po tom, ako Ministerstvo kultúry prišlo s návrhom novely zákona na upokojenie verejnosti, ozvali sa aj experti na právo s návrhom. "Voľné diela ako ľudové piesne by sa vôbec nemali nahlasovať kolektívnym správcom," tvrdí právnik Martin Husovec.

Čo navrhuje ministerstvo

Platený a neplatený spev prirovnajme k ceste autom z Bratislavy do Košíc. Dnes zákon hovorí, že musíte vopred nahlásiť, či pôjdete po diaľnici, lebo za ňu sa platí. Ministerstvo navrhuje, že dodatočne budete môcť preukázať, že ste nepoužili diaľnice. Právnici navrhujú, aby sa muselo ohlasovať, iba ak pôjdete po diaľnici.

Odmeny vo výške piatich platov?

"Zo SOZY práve unikli informácie, že manažment a zamestnanci SOZY na konci roka dostali odmeny vo výške 5 platov a k tomu si zvýšili platy medziročne o 5 percent," ozval sa TV JOJ anonym. SOZA je však občianske združenie, takže platy vedenia sú ich vec. Peniaze aj za spev na verejnosti sú totiž v rukách SOZA súkromné. Preto sa k tomu ani nevyjadruje.

Ak chcete vedieť, ako hospodári SOZA s peniazmi od tých, ktorí počúvajú hudbu, mali by ste držať palce poslancom. Chystajú sa tam totiž urobiť takzvaný poslanecký prieskum....

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy