Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Účet za spev detí na besiedke? Rovných 62 eur...
Zdielať na

Účet za spev detí na besiedke? Rovných 62 eur...

Včera bol Medzinárodný deň detí a mnohé školy a obce organizovali podujatia, kde deti tancovali a spievali. Lenže pozor! O pár mesiacov vám môže prísť faktúra na nemalú sumu. Za to spievanie. Takéto niečo sa stalo obci Pohorelá. Od autorského zväzu SOZA im prišla faktúra za spev detí pre mamičky a pre Mikuláša.

Obec má teraz zaplatiť 62 €

Slovenské mamičky môžu len horko zaplakať nad faktúrou, ktorú im zrejme zašle SOZA (Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam, pozn. red.) za neoprávnené použitie hudobných diel.

Môže vám to pripadať ako sci-fi. No ide o holú realitu. Niečo podobné sa totiž stalo obyvateľom obce Pohorelá a zrejme aj ďalším. Stalo sa to preto, že deti zaspievali svojim mamám ku sviatku v školskej jedálni. Teraz majú zväzu zaplatiť 62 eur.

"Pre mňa to bol obrovský šok," potvrdil televízii aj starosta obce Pohorelá Jozef Kalman. Okrem školskej besiedky na deň Matiek však má obec zaplatiť za minuloročnú vianočnú akciu. Deti vtedy vítali Mikuláša na námestí pri stromčeku pesničkami a riekankami. Faktúru sa obec zaplatiť nechystá. "Nejde o tých 60 eur, ide o princíp," tvrdí Ján Pompura z Obecného úradu v Pohorelej.

SOZA: Nešlo o školské predstavenie

No a takúto taktiku zas zvolil SOZA. Na kameru sa nám odmietli vyjadriť, stanovisko však zverejnili na svojej webstránke. "SOZA v tejto veci konal v súlade so zákonom. Podujatie nesplnilo podmienky platnosti licencie, a teda nešlo o školské predstavenie...," píše sa v stanovisku.

Podľa SOZA obec podujatia neohlásila 10 dní vopred a v takom prípade to zákon chápe tak, akoby išlo o akciu, na ktorú sa vzťahujú autorské práva. Potom by však museli platiť aj iní - napríklad pán Mečiar, šibači či spomínané deti.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Učiteľka má gitaru_dvaja chlapci pri nej spievajú_ilustračné

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy