Polojasno
15°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Obce za spev detí platiť nemusia, tvrdí právnik
Zdielať na

Obce za spev detí platiť nemusia, tvrdí právnik

Obec Pohorelá dostala od Slovenského ochranného zväzu autorského faktúru za spev detí mamičkám a Mikulášovi. Ihneď po tom sa na sociálnej sieti rozbúrila diskusia a výzva k protestu spevom pred oknami ochranného zväzu. Ten televízii JOJ zaslal ďalšie stanovisko, v ktorom za nedorozumenie vinia starostu.

Chystá sa protest

V utorok okolo poludnia sa majú stretnúť protestujúci a spevom vyjadriť svoj nesúhlas s praktikami tejto organizácie. Takýto nápad vznikol pri diskusii na sociálnej sieti. Postup ochranného zväzu väčšinu pobúril. Protest podporujú aj nami opýtaní.  

Ochranný zväz SOZA zaslal obci Pohorelá faktúru na vyše 60 Eur za to, že ich detský folklórny súbor spieval ľudové pesničky mamičkám a Mikulášovi. Odborník na autorské právo tvrdí, že SOZA na to nemá nárok. "Na ľudové pesničky sa autorskoprávna ochrana nevzťahuje," potvrdil právnik z EISI Martin Husovec. 

Právnik je na strane obce

Vo svojom predošlom stanovisku SOZA tvrdila, že obec mala akcie nahlásiť  10 dní vopred. Keďže tak neurobila, podľa zákona je fakturovala tak, ako by išlo o piesne autorsky chránené. Podľa právnika obec nič nahlasovať nemusela, ak išlo o spev ľudoviek.

Vo včerajšom stanovisku, ktoré televízii SOZA zaslal, už hovorí o nedorozumení a vinu zvaľuje na starostu obce. "Celému nedorozumeniu sa dalo predísť, ak by starosta obce poskytol inšpektorke SOZA úplné a pravdivé informácie," píše sa okrem iného v stanovisku.

Argumentujú starostovým podpisom protokolu, ktorý mu predložila  inšpektorka SOZA. Podľa právnika ochranný zväz SOZA v tomto prípade používa praktiky, ktoré smerujú k vlastnému neoprávnenému obohacovaniu. SOZA nie je štátny úrad, ale iba občianske združenie. V prípade občiansko-právneho sporu pred súdom v tomto prípade má malé šance na výhru.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Dievčatko_nahnevané_ružové pozadie_SOZA_logo_koláž

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy