Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
POZOR! Čo raz dáte o sebe na internet, nedá sa vziať späť!
Zdielať na

POZOR! Čo raz dáte o sebe na internet, nedá sa vziať späť!

Ochrana vlastnej osoby. Aj na ňu treba myslieť pri používaní sociálnych sietí. Väčšina z užívateľov si možné riziká vie len ťažko predstaviť. Podľa odborníkov však číhajú na každom rohu...

Peter Kováč, šéf právneho oddelenia antivírusovej spoločnosti ESET, hovorí o možných rizikách uverejňovania osobných údajov na internete prostredníctvom sociálnych sietí toto: "Ich nebezpečenstvo je v tom, že človek informácie poskytuje postupne. Môže byť päť rokov na Facebooku a počas nich sa tak o ňom dá získať množstvo výsostne súkromných informácií."

Poukázal na to, že pokiaľ si niekto tieto informácie spracuje, môže tak predstierať identitu iného človeka a podvodne tak napríklad od niekoho vylákať pôžičku. Problémy však bude mať človek, ktorého identitu ukradli.

Každú informáciu si treba dobre premyslieť

Upozornil preto, že každú informáciu umiestňovanú na web si treba dobre premyslieť: "Čo raz dáte na internet, sa v podstate nedá vziať späť. Hneď ako napíšete napríklad na internet, diskusné fórum, tak treba počítať s tým, že táto vaša informácia sa dostáva mimo sféry vašej kontroly a aj v prípade, že ju stiahnete, či zmažete, už si ju niekto mohol skopírovať a tá informácia koluje."

V prípade, že sa napríklad fotka či video dostane na web bez súhlasu osoby, ktorá sa na nej nachádza, radí Peter Kováč obrátiť sa na prevádzkovateľa služby. Treba však podľa jeho slov počítať aj s tým, že sotva sa informácie zverejnia, tak už môžu kolovať. "Napríklad v súčasnosti texty, ako napríklad spis Gorila, sú na niekoľkých desiatkach stránok a pokiaľ by niekto chcel dosiahnuť ich stiahnutie, tak bude bojovať s veternými mlynmi. Je to už vonku a prakticky sa to už nedá. Len čo je raz niečo zverejnené, je to prakticky nestiahnuteľné," zhrnul.

Súvisiace články