Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
POZOR! Facebook ukladá aj to, čo vymažete!
Zdielať na

POZOR! Facebook ukladá aj to, čo vymažete!

Sociálna sieť Facebook ukladá všetky vaše údaje a aktivity. Aj keď si myslíte, že ste príslušné správy, či fotografie zmazali, v skutočnosti to tak nie je. Toto šokujúce zistenie má na svedomí študent z Viedne.

Tento študent si pre svoj školský projekt  vyžiadal od firmy Facebook všetky údaje o svojej osobe za posledné tri roky. A domov mu prišlo napálené CD-čko, na ktorom bolo 1200 strán A4!

Slávna sociálna sieť, ktorú používa 800 miliónov ľudí po celom svete, tak má veľký problém. 23-ročný Max Scherms totiž našiel cestu, ako si od Facebooku vyžiadať všetky osobné údaje a narazil pri tom na zaujímavé a pre niekoho šokujúce zistenia.

Facebook ukladá úplne všetko, aj to vymazané

Firma naozaj ukladá všetky dáta a aktivity, ktoré jej užívatelia v histórii v rámci sociálnej siete urobili. Aj tie, ktoré ľudia považovali už za dávno zmazané! Scherms preto podal na Facebook už 22 žalôb za porušovanie používania osobných údajov.

Každý si môže vyžiadať kópiu svojich údajov

Facebook realizuje všetky svoje aktivity v Európe prostredníctvom dcérskej spoločnosti v Írsku. Práve na ňu sa môžu obrátiť užívatelia, ktorí majú problém s ochranou osobných údajov na tejto sociálnej sieti. Každý, kto má na Facebooku svoj profil, si tu môže vyžiadať kópiu údajov, ktoré o ňom firma v histórii uložila.

Študent Scherms urobil presne to isté. Firma mu ale poslala údaje, ktoré považoval za dávno vymazané! Svoj profil na Facebooku si však zatiaľ nechá. Chce však dosiahnuť väčšiu prehľadnosť a moc pre jednotlivých užívateľov. "Buďte vytrvalí a nenechajte sa odradiť. Právo je na vašej strane," radí používateľom Facebooku študent Scherms.

Súvisiace články