Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Facebook a veľké zmeny: žiadne profily, ale timeliney
Zdielať na

Facebook a veľké zmeny: žiadne profily, ale timeliney

Facebook čakajú veľké zmeny! Profily užívateľov sa zmenia na timeliney. Každý používateľ Facebooku si bude môcť celý svoj život zaznamenať prostredníctvom informácií, fotiek, videí či máp.

Facebook začal vo štvrtok meniť profily na interaktívnu digitálnu knihu, ktorá umožní používateľom sociálnej siete vyrozprávať príbehy ich životov. Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg otvoril výročnú konferenciu f8 v San Franciscu predstavením projektu Timeline. "Je to srdce vášho zážitku z Facebooku, prehodnotené od podlahy. Timeline je príbeh vášho života. Najväčšou výzvou bolo pre nás vyrozprávať životný príbeh na jedinej strane," uviedol Zuckerberg.

Časovú os môžete odštartovať dňom narodenia

"Timeline ukazuje všetky vaše aktuálne aktivity a keď sa začnete vracať v čase, zosumarizuje veci, ktoré ste v živote urobili," vysvetlil Zuckerberg. Časovú os si môže každý používateľ rozšíriť aj na čas pred zaregistrovaním sa na Facebook, začne napríklad odo dňa narodenia. Ku ktorémukoľvek dátumu môže pridávať fotografie, videá či mapy.

Profily sa zmenia u 800 miliónov používateľov

Facebook odštartoval testovaciu verziu Timelineu, v priebehu niekoľkých týždňov nahradí pôvodné profily u viac než 800 miliónov používateľov už nastálo. "Nechceme navrhnúť len miesto, kde si zavesíte vaše príbehy a aplikácie, chceme z Timelineu urobiť miesto, ktoré hrdo nazvete svojím domovom," povedal Zuckerberg.

Facebook prináša aj ďalšie novinky

Facebook prináša aj ďalšie zmeny, pričom niektoré z nich nápadne pripomínajú možnosti, ktoré ponúka nová sociálna sieť Google+. Napríklad, už aj na Facebooku je možné rozdeliť si priateľov do skupín, podobne ako fungujú Kruhy u konkurencie. V takzvanom Tickeri - rámčeku napravo nad chatovacím oknom - sa nachádzajú, alebo u niektorých používateľov len budú nachádzať, všetky novinky o priateľoch: teda kto sa s kým priatelí, kto je vo vzťahu alebo kto čo okomentoval. Podobný systém má opäť Google+.

Najväčšia sociálna sieť na svete už začala spolupracovať aj so službami ako Spotify či Hulu, cez ktoré je možné počúvať hudbu či sledovať seriály a filmy. Ako informovala webová stránka www.zive.sk, Slovákov sa táto zmena netýka a zrejme ani dlho nebude.

Žena za počítačom, facebook v pozadí

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články