Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
PROFIL: Toto bol Steve Jobs (†56) a jeho Apple
Zdielať na

PROFIL: Toto bol Steve Jobs (†56) a jeho Apple

Steve Jobs prehral svoj dlhý boj s rakovinou pankreasu. Jeho život za 56 rokov napísal neuveriteľný príbeh a technologický mág dosiahol to, čo len málokto. Od narodenia však čelil aj všakovakým tvrdým úderom...

Steven Paul Jobs sa narodil v San Franciscu vo februári 1955 nemanželskému študentskému páru. Do týždňa po narodení bol pripravený na adopciu. Osvojili si ho Paul a Clara Jobsovci, robotnícky pár, ktorý sa čoskoro presťahoval do vidieckeho mestečka Mountain View v Kalifornii. Mesto si nezachovalo vidiecky charakter dlho, navôkol vyrástlo terajší veľmi známy Silicon Valley.

Jedol iba jablká

Počas školy Stevovo správanie hraničilo s kriminalitou. Neskôr ho sused zasvätil do tajomstiev elektroniky a venoval mu elektronickú súpravu pre amatérov. Vďaka nej zistil, na akom princípe fungujú elektronické prístroje. Onedlho aj zložitý vynález ako televízor, nebol preňho záhadou.

Podmienkou adopcie bolo, aby Steve vyštudoval vysokú školu. No už pri prvom semestri z Reed College v Oregone ho vyhodili, hoci neoficiálne pokračoval v kurzoch, ktoré ho bavili. Keď zostal bez peňazí, zbieral fľaše na recykláciu, prespával na zemi u priateľov a zadarmo sa stravoval v miestnom sídle Hare Krishna. Experimentoval s diétou založenou výlučne na konzumácii jabĺk (jablko je jeho najobľúbenejšie ovocie a podľa toho pomenoval aj firmu).

Volali pápežovi

Jobs sa nakoniec vrátil do Kalifornie, kde sa zamestnal vo firme Atari, jednej z prvých spoločností vyrábajúci hry, aby si našetril výlet do Indie. Čoskoro zanechal prácu a vydal sa s priateľom z detstva hľadať osvietenie. Po návrate sa začal stretávať s iným priateľom, Stevom Wozniakom. Wozniak bol elektronický génius. Jeden z jeho vynálezov bol telefón, z ktorého sa dalo zadarmo volať.

Vyskúšali ho tak, že zavolali pápežovi. Wozniak mal však iné zámery. V Jobsovej izbe spoločne založili Apple Computer (v roku 1975) a krátko na to spolu s ďalšími tínedžermi už ručne zostavovali počítače v otcovej garáži. Podarilo sa im zachytiť trend ranej počítačovej revolúcie a Apple zaznamenal raketový postup.

Wozniak bol hardwarovým géniom, inžinierom, technologickým mozgom spoločnosti. Jobs však uvažoval v širších súvislostiach. Vďaka Jobsovým nápadom o dizajne a reklame sa Apple II stal prvým úspešným počítačom pre masový trh bežných užívateľov. Z firmy Apple vytvoril to, čím bol Microsoft v osemdesiatych rokoch.

Odchod z Apple

V roku 1985 sa firma Apple “neproduktívneho a nezvládnuteľného” Jobsa zbavila. Po neúspešnom súperení o získanie vplyvu s neskorším riaditeľom Johnom Sculleyom odišiel Jobs skôr, než ho stihli prepustiť. Sníval o pomste, preto s cieľom predávať modernejšie počítače školám založil spoločnosť NeXT (teda ďalší/nasledujúci a v súvislosťami Jobsovho odchodu sa to dá chápať ako ďalší krok, krok v pred), ktorá mala vyradiť Apple z konkurencie.

Od riaditeľa Star Wars Georga Lucasa, ktorý práve vtedy potreboval peniaze, lebo sa rozvádzal, kúpil firmu zaoberajúcu sa počítačovou grafikou. Premenoval ju na Pixar. Napokon sa Pixar premenil na popredné hollywoodske animačné štúdio, ktoré vyrobilo sériu trhákov a získalo mnoho ocenení.

Firma NeXT nikdy neuspela. Počas ôsmich rokoch predala len päťdesiattisíc počítačov, obchodovanie s hardwarom musela zanechať a miesto toho sa sústrediť na úzko vyprofilovaných zákazníkov, ako napr. CIA. Práve v tomto období, po neúspechu firmy NeXT, sa Jobs mohol vytratiť zo spoločenského života, písať memoáre,alebo sa venovať rizikovým investíciám ako mnohí pred ním.

Lenže, keď sa na všetko pozrieme spätne, NeXT bol obrovským úspechom, lebo software tejto spoločnosti sa stal stimulom pre Jobsov návrat do Apple a bol základom jej niekoľkých kľúčových technológii, zvlášť vysoko ceneného a účinného Mac OS X.

Naj návrat v dejinách

V roku 1996 sa Jobs po prvý raz po dlhých jedenástich rokoch vrátil na pôdu areálu Cupertino, čo sa napokon ukázalo ako najveľkolepejší návrat v dejinách biznisu. Apple sa ocitol v špirále smrti, podľa ekonómov bol šesť mesiacov od bankrotu. Ubehlo len pár rokov a z jednej z najväčších počítačových spoločností sveta sa stala tuctová firma s vyprázdneným účtom a žalostným podielom na trhu. Apple niekoľko týždňov neskôr kúpil firmu NeXT a Jobs sa do Apple vrátil ako Ameliov “špeciálny poradca”.

Spočiatku prijímal svoju novú rolu v Apple neochotne. Bol už generálnym riaditeľom inej spoločnosti - Pixaru, ktorá práve vďaka triumfu prvého filmu Toy Story (Príbeh hračiek), zažívala začiatok svojho fenomenálneho vzostupu.
V jedno skoré ráno zvolali v centrále spoločnosti schôdzu najvyššieho vedenia firmy a vtedajšieho riaditeľa Gilberta Amelia, ktorý vo funkcii pôsobil asi osemnásť mesiacov, požiadali o rezignáciu. Firmu síce ozdravil, ale nedokázal v nej znova rozpáliť inovačného ducha. Pri odchode Gila vošiel Steve Jobs.

Oblečený ako vandrák

Pripomínal vandráka. Mal oblečené šortky, na nohách tenisky a na tvári niekoľkodňové strnisko. Zvalil sa do kresla a spustil: “Povedzte mi, kde je problém?” Skôr ako niekto stihol odpovedať, Jobs vybuchol: “Predsa vo VÝROBKOCH! Vaše produkty sú O NIČOM! Už nie sú príťažlivé.” Po odchode Amelia z firmy požiadalo vedenie Jobsa, aby prevzal funkciu generálneho riaditeľa firmy. 

Jobs predvádzal jeden husársky kúsok za druhým. Prehrávač iPod sa stal bombou. Obrovský úspech zaznamenal dokonca aj Mac, svojho času odpísaný ako drahá hračka pre úzku klientelu. Mac, podobne ako samotný Apple, sa teraz dostal do vedenia.

Osudná rakovina

Jedného skorého rána v roku 2004 mu objavili rakovinový nádor na pankrease - rozsudok smrti. Rakovina pankreasu znamená rýchlu a istú smrť. “Doktor mi poradil, aby som odišiel domov a dal si veci do poriadku. Takými slovami pripravujú chorých na smrť,” povedal Steve. “Myslel tým, aby som sa pokúsil svojim deťom povedať v priebehu niekoľkých mesiacov všetko to, čo som plánoval v najbližších desiatich rokoch a aby som dotiahol čo najviac záležitostí, nech na rodine nezostane príliš veľká ťarcha.” Steve mal však šťastie.

Ešte v ten istý deň rozbor ukázal, že nádor je veľmi zriedkavým druhom rakoviny, ktorý sa dá chirurgicky odstrániť, preto podstúpil operáciu. Tú najprv odmietal. Najskôr sa rozhodol chorobu liečiť zvláštnou vegetariánskou diétou, ktorú dodržiaval deväť mesiacov. Keď však táto metóda v liečbe rakoviny zlyhala, podstúpil koncom júla operáciu. Zobral si mesiac voľna a do práce sa vrátil v septembri.

Návrat choroby

Dva roky sa zdalo, že sa Stevovo zdravie zlepšuje. V auguste 2006 vystúpil na pódiu, aby predniesol úvodný príspevok na Svetovej vývojárskej konferencii Apple. Vyzeral neobyčajne unavene a chudo. Jeho reč bola apatická a veľkú časť prezentácie prenechal ďalším manažérom Apple. Na internete sa objavili špekulácie, že sa jeho choroba vrátila. Apple túto informáciu poprela. Reči o jeho zdraví dosiahli svoj vrchol v roku 2008.

Pri prezentácii svojich nových výrobkov vyzeral znepokojúco zúbožene. Hoci firma popierala akýkoľvek problém, bolo zjavné, že Jobsov zdravotný stav sa zhoršoval. V decembri, tesne pred veľtrhom Macworld, si nečakane zobral šesťmesačnú dovolenku. Vravel, že to je oddych od práce na zotavenie. Počas jeho neprítomnosti ho zastúpil riaditeľ výrobného úseku Tim Cook.

Narastajúce pochybnosti

V tlač omylom publikovala Jobsov nekrológ. Nebol v ňom uvedený vek a ani príčina smrti. Šum v médiách zosilnel natoľko, že Jobs bol nútený reagovať. Spravil to ale po svojom. Na septembrovej akcii, kde bola predstavená vianočná kolekcia iPodov, zahájil Jobs program s citátom Marka Twaina: “Správy o mojej smrti značne preháňajú.” Ďalšie pochybnosti o jeho zdraví sa objavili aj v minulom roku. Bulvárny časopis dokonca publikoval fotografiu chudého Steva ako kráča s manželkou do reštaurácie. Nakoniec sa potvrdilo, že išlo o fotku iného človeka.

Dolár ako výplata

Ako budhista a vegetarián, ktorý okrem rýb odmietal akékoľvek mäso, chodieval často bosý do miestneho obchodu so zdravou výživou, aby si kúpil ovocie a ovocné nápoje. Na výplatnej páske z Apple mal jeden dolár, ale bohatol stále viac a viac - vďaka akciám, pre ktoré takmer čelil problémom s regulačným úradom.

V tomto období bola Apple vo vynikajúcej forme. Firma veľmi nepripomína firmu počítačových maniakov. Podobá sa skôr nadnárodným spoločnostiam, akými sú Nike, alebo Sony, ktoré ťažia zo svojej značky a spájajú technológiu, dizajn a marketing.

ISIFA

Súvisiace články