Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Senzorové oblečenie odhalí vašu naládu
Zdielať na
Veda a technika

Senzorové oblečenie odhalí vašu naládu

Zdroj: Siti Khadijah Anwarul Haq/ilustračné

Ďalšia vlna kompjuterizácie prináša zariadenia, ktoré napĺňajú každodenné aktivity digitálnej inteligencie. Monitorizácia postojov oblečením, lokalizácia topánkami a mnohé ďalšie veci boli súčasťou konferencie o "kompjuterizovanom oblečení".

Šaty preplnené senzormi alebo menovkami, ktoré odhalia vašu náladu. Ďalšia vlna kompjuterizácie môže priniesť malé zariadenia, ktoré budú stále viac napĺňať každodenné aktivity digitálnej inteligencie. To bolo motto konferencie venovanej "kompjuterizovanému oblečeniu", ktorá sa konala minulý týždeň v Bostone a kde vedci prezentovali svoje prototypy.

Niektorí účastníci doviedli "kompjuterizované oblečenie" do extrému, predviedli kyborgoidné miniatúrne displeje pripevnené k oku. Ale väčšina exponátov sa podobala bežným komerčným produktom.

Napríklad vedci zo švajčiarskeho technologického inštitútu (ETH Zürich) predviedli pružné nitkovité senzory, ktoré môžu byť zabudované do košele a monitorovať postoje svojho nositeľa. Ľudia s bolesťami v chrbte alebo zranením tak môžu byť počítačom alebo mobilným telefónom upozornení, aby sa narovnali, a to veľmi rýchlo.

Stephane Beauregard z univerzity v Brémach predstavil senzory pripevnené k topánkam, ktorých malý akcelerometer umožňuje lokalizáciu v reálnom čase v miestach, kam systém satelitnej navigácie buď nedosiahne alebo tam nemôže fungovať. Až doposiaľ boli senzory pripútané k šnúrkam, ale Beauregard dúfa, že do roka by mohli byť zabudované do podpätkov. Ako prví by to mohli využiť hasiči a pracovníci záchrannej služby.

Študenti z inštitútu mediálnych technológií v Massachusetts (MIT) mali okolo krku povešané čierne plastikové štítky, ktoré vyhodnocujú rôzne faktory, napríklad pohyby alebo rečové vzorce. Odhaľujú tým, ako sa dvaja ľudia prejavujú v rozhovore.

Informácie zhromaždené zo štítkov, ktorých váha je doslovne niekoľko gramov, a sú menšie než balíček kariet, môžu byť poslané bezdrôtovo do počítača alebo telefónu a poskytnú svojmu nositeľovi tip na pomoc. Napríklad obchodný zástupca môže byť upozornený na to, že záujem klienta vädne. Lekár zase, že pacient monitorovaný na diaľku trpí depresiou.

Štítky by sa mohli najskôr využiť pri zhromažďovaní dát pre analýzy sociálnej siete, pre štúdie zaoberajúce sa formovaním skupín ľudí a ich komunikáciou.

Z aplikácie výsledkov výskumu môžu plynúť spoločnostiam veľké peniaze, pretože zaistia, že sa nebudú strácať dôležité informácie.

Veľa informácií pre analýzy sociálnej siete je možné získať i z e-mailov, ale tie vypovedajú hlavne o tom, ako veľmi ľudia navzájom komunikujú. Študent MIT Daniel Olguin povedal, že zariadenia boli testované na 25 zamestnancoch nemeckej banky a poskytli prekvapujúci pohľad na alternatívne spôsoby, ako zariadiť kanceláriu. O štítky má záujem spoločnosť Hitachi Ltd., ktorá nimi chce vybaviť svojich konzultantov jednajúcich s klientami.

Každý štítok by bolo zrejme možné vyrobiť za necelých 100 dolárov (necelých 2500 SKK). V budúcnosti budú všetky samozrejme menšie a budú zabudované do menovky, povedal Olguin.

Prototyp, ktorý predviedol Carsten Mehring z Colorado School z amerického štátu Mines, bol omnoho pohodlnejší. Zabudoval senzory do rukavíc, takže snowboardisti či motoristi by mohli kontrolovať prenosné hudobné zariadenia ľahkým stisknutím prstov bez toho, aby odtrhli pohľad od zasneženého svahu alebo diaľnice.

"Podstatou je, aby ste si diaľkové ovládanie nenosili so sebou, ale mali ho oblečené na sebe," povedal Mehring.

Zdielať na