Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Brne hrali futbal roboti
Zdielať na
Veda a technika

V Brne hrali futbal roboti

Medzinároný strojársky veľtrh v Brne má nezvyčajnú atrakciu - robota, ktorý vie hrať futbal a tancovať.

Rozvoj umelej inteligencie sa za posledné roky pohol dopredu a tak vedci z univerzity vo Viedni, ktorí navštívili tento víkend Brno, ukázali svoj najnovší vynález.

Malí, rýchli a šikovní roboti vyvinutí vo Viedni sú sledovaní kamerou, zatiaľ čo počítačový program koordinuje ich pohyby tak, aby mohli napríklad tancovať či hrať futbal. "Toto sú takzvaní miniroboti," povedal Peter Kopaček z viedenskej univerzity.

"Majú rovnakú veľkosť a navzájom sú odlíšení farbami. Naši roboti sú rôznej farby a rozlišujú sa prostredníctvom oka kamery. Táto kamera odosiela informácie o ich pohybe rýchlosťou 120 framov za sekundu do tímového počítača. Vďaka odlišným farbám počítač rozoznáva situácie a riadi bezdrôtových robotov podľa strategického plánu hry. Preto majú naši roboti takéto pekné antény," povedal Kopáček.

Ako ďalej dodal, roboti sa v roku 2008 zúčastnia na 13. Medzinárodnom Robo poháre v Číne. "Vo FIRA, čo je Svetová futbalová organizácia robotov, máme od 32 do 64 strán našich vlastných pravidiel, ktoré sú podobné tým normálnym futbalovým. Akurát nemáme fauly, iba penalty," dodal.

Samozrejme, robotov takto na univerzite nepripravujú len na zábavu - cieľom je, aby vedeli pomáhať na vesmírnych misiách.

Veľtrh celkovo navštívilo približne 100 tisíc ľudí a tí, ktorí videli futbal s robotmi, boli fascinovaní.

Zdielať na