Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Voda v púšti už nebude problém. V Ženeve predstavili inovatívne vynálezy, ktoré zmenia svet
Zdielať na

Voda v púšti už nebude problém. V Ženeve predstavili inovatívne vynálezy, ktoré zmenia svet

ŽENEVA / Kvetináč, ktorý si sám berie vodu z výparov zeme, či prístroj, ktorý rozhýbe ochrnutých ľudí. To je iba pár zo stoviek inovatívnych nápadov, ktoré predstavili na najväčšom veľtrhu vynálezov na svete.

Kuriózne novinky priniesol 45. ročník Medzinárodného veľtrhu vynálezov do Ženevy. Inovatívne náradia a zariadenia, ktoré zjednodušia ľuďom prácu v domácnosti, či pomôžu chorým zlepšiť kvalitu ich života.

Zaujímavý vynález, ktorý zaujal porotu aj návštevníkov je ekologický kvetináč. "Tento kvetináč zmení púšť na oázu alebo úrodnú farmu. Materiál zachytáva a udržiava vodu, ktorá sa vyparuje do vzduchu," hovorí Qin Shengyi, predseda Čínskej výskumnej spoločnosti. 

Tento zázračný kvetináč prezentovali v Ženeve po trojročnom testovaní na púšti na severe Číny. Počas skúšobného obdobia tento kvetináč ušetril až 60 percent vody na zavlažovanie

"Vynález má veľký potenciál a považujem ho za veľmi zaujímavý," povedal David Taji, predseda poroty na veľtrhu v Ženeve. 

Jedným z najväčších ťahákov celého veľtrhu bol aj skeleton, ktorý dokáže rozhýbať aj telo ochrnutých ľudí. 

Na doposiaľ najväčšej akcii tohto druhu vo švajčiarskej metropole predstavili 720 vynálezov zo 40 krajín sveta. Okrem medicíny a ekológie pútali na veľtrhu pozornosť napríklad aj nezvyčajné dopravné prostriedky. 

Zdielať na

Súvisiace články