Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Muž podozrivý z útoku v Rusku pochádzal z Kirgizska, atentát má 14 obetí
Zdielať na

Muž podozrivý z útoku v Rusku pochádzal z Kirgizska, atentát má 14 obetí

PETROHRAD / Muž, ktorý je podozrivý z odpálenia bomby v petrohradskom metre, bol rodákom z Kirgizska. Mal ruské občianstvo. Pri útoku zomrelo štrnásť ľudí, ďalších päťdesiat je zranených. Ruské tajné služby vyšetrujú incident ako možný teroristický útok.

"Kamikadze z petrohradského metra sa narodil v roku 1995 v Kirgizsku. Volal sa Akbardžon Džalilov," uviedol hovorca kirgizskej spravodajskej služby. Dodal, že muž mal pravdepodobne ruské občianstvo. 

Vagón metra podľa polície explodoval v pondelok popoludní v čase dopravnej špičky medzi stanicami Senné námestie a Technologický inštitút v centre mesta. Súprava bola plná ľudí.

Bombu mal zrejme muž v batohu. Polícia pátra po druhom páchateľovi, ktorý nechal na stanici Námestie povstania nefunkčnú nálož. Polícia ju zlikvidovala.

​Polícia z útoku podozrieva dvadsaťtriročného samovražedného atentánika zo Strednej Ázie, ktorý mal väzby na radikálnych islamistov. Motív útoku môže súvisieť so zapojením Ruska do bojov v Sýrii. 

Moskva v pondelok uviedla, že útok v druhom najväčšom ruskom meste vyšetruje ako teroristický čin, ale nevylučuje ani iné možnosti. Pri výbuchu zomrelo štrnásť ľudí. Ďalších päťdesiat je zranených.

Kvôli anonymnému varovaniu pred bombovým útokom museli v utorok v Petrohrade uzavrieť najmenej dve stanice metra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy