Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Záhadné kríže v púšti majú jednoduché, dlho utajované vysvetlenie
Zdielať na
Veda a technika

Záhadné kríže v púšti majú jednoduché, dlho utajované vysvetlenie

PRAHA / Kríž, ktorý je viditeľný z vesmíru. Čo hľadá taký obrazec uprostred americkej púšte? Ak vám napadne nejaká bláznivá teória o tom, že slúži mimozemšťanom k navigácii... tak ste pravde prekvapivo blízko. Skutočný príbeh dlho utajovaných symbolov je ale ešte zaujímavejší.

Mohli by ste od toho miesta byť len pár desiatok metrov a nemali by ste ani tušenie o tom, že je tam niečo zvláštne. Až zo vzduchu si všimnete niečo divné.

"Na mape nič také nebolo. Tak veľký monument by predsa na mape nemal chýbať," hovorila si Leslie Owen, ktorá si pri prelete nad Arizonskou púšťou v roku 2004 všimla ohromný kríž.

"A kúsok od neho bol ďalší kríž. A ďalšie. Povedala som si, že musím vyskúmať, čo tam tie obrazce robia."

Owen, ktorá pracovala v planetáriu Univerzity of Arizona, a jej kolega Chuck Penson, sa rozhodli, že zistia, k čomu tieto kríža slúžili.

Našli niekoľko ďalších podobných krížov, zdanlivo usporiadaných do mriežky. Penson teda poslal e-mail do Army Corps of Engineers, aby sa na význam týchto záhadných stavieb v púšti informoval.

Po troch mesiacoch dorazila odpoveď, aj s ospravedlnením za omeškanie.

"Nemohli sme o tých stavbách nájsť žiadne oficiálne záznamy a museli sa tak opýtať ľudí v dôchodku, ktorí tam boli zamestnaní v šesťdesiatych rokoch, a opýtať sa ich," popisuje Penson. Bývalí zamestnanci si našťastie spomenuli. Kríže v púšti boli určené pre sledovanie z vesmíru.

Špionážne značky

Z pôvodných 267 betónových značiek (podľa niektorých 272 značiek) bolo viacero zničených. Oficiálne armáda prestala platiť nájom počas sedemdesiatych a začiatkom osemdesiatych rokov. Novým majiteľom a prenajímateľom pozemkov ponúkla, že betónové kríže z ich pozemku odstráni, čo väčšina z nich aj využila.

Tých niekoľko krížov, ktoré aj po takmer päťdesiatich rokoch prežili, sa stali pamätníky svojho druhu. Svedčí o dobe nedávno minulej, o studenej vojne, technologickom pokroku a vojenských tajomstvách.

Zdielať na

Súvisiace články