Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pozor na elektroniku, slnko mení svoje póly
Zdielať na

Pozor na elektroniku, slnko mení svoje póly

WASHINGTON / V týchto dňoch podľa americkej NASA dôjde k prepólovaniu Slnka. Znie to ako šialený pokus z fyziky, ale vraj sa to skutočne stane. Tak ako každých 11 rokov. Znamená to, že magnetický pól, ktorý bol na severe prejde na juh a južný na sever.

Zostane na mieste

"Dôjde k tzv. prepólovaniu magnetického poľa Slnka, čiže vymení sa severný a južný pól," vysvetľuje astrofyzik RNDr. Šimon Mackovjak. Ale nebude to také jednoduché. Pri prepólovaní sa vymenia magnetické póly, Slnko sa neotočí, zostane takpovediac na mieste.

Proces trvá niekoľko mesiacov

"Celý tento proces trvá niekoľko mesiacov," dodáva Mackovjak. Začal sa niekedy na jar, keď sa póly začali presúvať k rovníku a v týchto dňoch by ho už mali dosiahnuť.

"Práve teraz sa Slnko nachádza v maxime aktivity," myslí si Mackovjak. Oba póly by sa tu mali stretnúť a vzájomne sa vyrušiť, takpovediac vyskratovať.

Oba póly na juhu

No tentoraz došlo k určitej anomálii, severný pól už prekročil rovník a prešiel na južnú pologuľu, no južný pól ešte stále zostáva na juhu. Na Slnku sú teda v týchto dňoch oba póly na juhu.

To znamená, že keby ste sa teraz vybrali na Slnko s kompasom  a povedzme, že by ste nezhoreli, ručička by sa musela ohnúť, aby mohla ukázať oba póly na juhu.

Rotuje rýchlejšie

Slnko plynné a napríklad na rovníku rotuje rýchlejšie ako na póloch. Nás bežných laikov ale asi najviac zaujíma to, či sa toho máme báť, alebo byť pokojní.

K prepóplovaniu dochádza každých 11 rokov, výraznejšie zmeny by sme zachytili. Iná vec je však citlivá elektronika, ktorá v minulosti nebola, a mohlo by dôjsť k rušeniu signálu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

TV JOJ

Súvisiace články