Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Búrka na Slnku. Ľudia na ňu reagujú veľmi citlivo
Zdielať na

Búrka na Slnku. Ľudia na ňu reagujú veľmi citlivo

BRATISLAVA / Ak vás bolí v týchto dňoch hlava alebo srdce, tu je možná príčina. Mohla by to byť geomagnetická búrka, ktorú spôsobilo Slnko. Odborníci tvrdia, že dnes by neurobil svetový rekord ani šprintér Usain Bolt.

Geomagnetické pole bolo narušené

V stredu bolo zaznamenané, že geomagnetické pole Zeme bolo narušené, došlo k búrke, čo zaznamenali prístroje. "Túto búrku spôsobili častice, ktoré k nám prišli zo Slnka," hovorí geofyzik Šimon Mackovjak.

Tam totiž pred pár dňami zúrila iná búrka, búrka slnečná. Vyvrhla častice smerom k Zemi a spôsobila tu búrku geomagnetickú. "Ten časový posun je niekoľko dní. Pokiaľ sa tie častice dostanú k nám zo Slnka," dodáva geofyzik.

U chorých nastáva zhoršenie stavu

Častice spôsobili polárnu nádheru okolo zemských pólov. Na druhej strane, mnohí ľudia sa z toho netešia, skôr naopak. "Môžu pociťovať následky geomagnetickej aktivity, potom sú to epileptické záchvaty," hovorí bioklimatologička Zlata Čabajová.

A tiež zhoršenie stavu u astmatikov a iných chorôb. "...ovplyvňuje tiež emočné a neurotické stavy," dodáva bioklimatologička. U športovcov dochádza k náhlemu poklesu výkonnosti a spomaleniu reakčného času. Tieto dôsledky naznačili výskumy, ktoré sa v minulosti robili u nás na Slovensku. Boli však zastavené.

Vedci zatiaľ priamy vplyv nepotvrdili

Napriek tomu, že priamy vplyv slnečných búrok na naše srdce zatiaľ vedci jednoznačne nepreukázali, určitá súvislosť tu predsa len existuje. "Nepriamo, že pôsobí na počasie a počasie následne na ľudský organizmus," hovorí Čabajová.

Potvrdzuje to aj prax. "Práve tí meteosenzitívni alebo aj tí, ktorí nemajú tlak pod kontrolou, tak sú vo väčšom riziku," uviedol kardiológ Gabriel Kamenský.

Pacientov postihujú najviac zmeny tlaku a teplôt. "Hlavne ak majú tendenciu k vysokému tlaku, tak pri tých vzostupoch veľmi rýchlo reagujú," dodáva Kamenský.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Magnetická búrka_Slnko_erupcia_vesmír

SITA

Súvisiace články