Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO. Mesto bez slnka, vyriešia to gigantické zrkadlá
Zdielať na

VIDEO. Mesto bez slnka, vyriešia to gigantické zrkadlá

RJAKAN / Viete si predstaviť, že by ste v období od septembra do mája vôbec nevideli slnečné lúče? Takýto život majú obyvatelia horského mestečka v Nórsku, kde im počas dlhej a tmavej zimy vôbec nesvieti slnko. Architekt z horskej obce Rjakan sa s týmto údelom rozhodol bojovať a na štíty hôr namontoval obrovské zrkadlá.

6 mesiacov bez svetla

V tomto ročnom období sa kopce obklopujúce nórske mesto Rjakan doslova kúpu v slnečných lúčoch. Mesto sa však nachádza na dne úzkeho údolia, kde slnko nesvieti počas dlhej severskej zimy až 6 mesiacov. Všetko to zmenil miestny umelec Martin Andersen, ktorý viedol kampaň za výstavbu troch obrovských zrkadiel. "Ide o tri zrkadlá, ktoré boli postavené, aby zabezpečili slnečný svit aj dole na námestí našeho mesta Rjukan. Chceme podporiť blahobyt našich občanov," povedal Martin Andersen.

Opäť slnko

Zrkadlá merajú 51 metrov štvorcových a sú navrhnuté tak, aby odrážali slnečné lúče až k obyvateľom. Zrkadlové sklá ovládajú počítače tak, aby sa prispôsobovali pohybu slnka a brali z neho čo najviac energie. "Ľudia sa tešia a vravia, že je to dobrý nápad. Keď teraz máme slnko, prichádzajú na námestie a radujú sa," povedal projektový menežér Oystein Haugan. Do teraz si chodili obyvatelia pre dávky svetla lanovkou na kopec.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

REUTERS

Súvisiace články

Najčítanejšie správy