Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Desať vychytávok, pomocou ktorých v Google nájdete všetko, čo chcete
Zdielať na

Desať vychytávok, pomocou ktorých v Google nájdete všetko, čo chcete

Zdroj: Profimedia

BRATISLAVA / Ak nechcete strácať čas pri hľadaní v Googli, pomôžu vám tieto triky. Určite potešia tých, ktorí dennodenne používa internet a niečo hľadá. ​

1. Jedno alebo druhé

Ak si nie ste istí, či ste si správne zapamätali informáciu alebo meno, pomôže vám nasledujúca finta. Jednoducho napíšete niekoľko vhodných variantov toho, čo hľadáte a oddeľte ich zadaním symbolu "l". Namiesto neho môžete použiť aj "or". 

google

2. Vyhľadávanie pomocou synoným 

Náš jazyk je veľmi bohatý na synonymá. Keď vyhľadávate online, môže to byť veľmi výhodné. Ak potrebujete nájsť webové stránky na danú tému, skôr než tie, ktoré obsahujú konkrétnu frázu, pridajte do vyhľadávania symbol “~”. Ak hľadáte napríklad pojem "zdravá~strava", dostanete výsledky hľadania o princípoch zdravého stravovania, varení zdravého jedla či o zdravých stravovacích možnostiach. Symbol vlnovky získate stlačením pravý Alt +1 (číslo nie na numerickej klávesnici).

google

3. ​Prehľadávanie webových stránok

Ak čítate zaujímavý článok na webovej stránke, automaticky ho chcete zdieľať s ostatnými. Najjednoduchší spôsob, ako nájsť požadovaný údaj, je opäť hľadať na internetových stránkach. Zadajte adresu stránky, potom kľúčové slovo alebo celú frázu z článku a výsledok by mal prísť okamžite.

Google

4. ​Sila hviezdičky

Keď si neviete spomenúť na jedno kľúčové slovo, frázu alebo číslo, ktoré potrebujete nájsť, môžete použiť hviezdičku (*). Stačí ju použiť namiesto slova alebo čísla, na ktoré si neviete spomenúť a výsledok dokážete nájsť okamžite. 

Google

​5. Používanie časového rámca

Ak sa potrebujete naliehavo oboznámiť s udalosťami, ktoré sa stali v konkrétnom časovom období, do vyhľadávača pridajte časový rámec pomocou troch bodiek medzi dátumami. Napríklad, ak sa chcete dozvedieť o vedeckých objavoch 20. storočia, napíšte vedecké objavy 1900...2000.

Google

​6. Ak chýba veľa slov

Ak si nepamätáte viac ako polovicu frázy, skúste napísať prvé a posledné slov a použite "okolo". Okolo + približný počet chýbajúcich slov. V praxi teda pri vyhľadávaní teda napíšte ".....okolo (4)...".

Google

​7. Vyhľadanie nadpisu alebo URL

Aby ste našli kľúčové slovo, meno alebo názov článku, napíšte "Intitle:Tatry“ pred vyhľadávaním výrazu bez medzier medzi nimi. V prípade, ak hľadáte slová z URL, použite "Inurl:“.

Google

8. Nájdenie podobnej stránky

Ak ste našli niečo, čo sa vám páčilo a chcete nájsť podobné stránky, napíšte "related" a potom adresu stránky. Opäť bez medzier medzi nimi. 

Google

9. ​Celá fráza

Ak chcete nájsť konkrétny výraz, rámovanie hľadaného výrazu do úvodzoviek je najjednoduchší a najefektívnejší spôsob. Ak napíšete napríklad a všetko zlé je za sklom" bez úvodzoviek, vyhľadávač zobrazí výsledky, kde sú slová v ľubovoľnom poradí. Ak použijete tú istú vetu s úvodzovkami, vyhľadávač nájde len to, čo ste zadali. Je to efektívny spôsob ako nájsť napríklad text piesne, keď z nej poznáte napríklad len jeden riadok. 

Google

10. ​Hľadanie slov, ktoré nie sú dôležité

Ak chcete odstrániť nedôležité hľadané slová z dotazu, napíšte pred každým z nich symbol mínus. Ak hľadáte stránky o zaujímavých knihách, ale nechcete ich kupovať, napíšte nasledovné: zaujímave knihy (medzera) -kúpiť. 

Google

Súvisiace články